Trakteer een kind op echte Hollandse gastvrijheid!

Foto: Image by Lenka Fortelna from Pixabay

Veel kinderen uit binnen en buitenland komen uit gezinnen die op financieel en/of sociaal vlak een moeilijke thuissituatie hebben. Daarom zijn er vakantieouders die deze kinderen de vakantie van hun leven kunnen geven.

Door Sam Fish

Deze kinderen groeien op in moeilijke gezinssituaties en willen er graag even uit. Ze kunnen dan meteen ervaren hoe het in een ander gezin gaat. Dat is voor beide partijen een bijzondere ervaring. Je kunt het verschil maken voor een kind.

Al bijna 60 jaar werft Europa Kinderhulp gastgezinnen voor deze kinderen en ze kunnen wel wat hulp gebruiken.

Vakantieouders gezocht

Europa Kinderhulp zoekt nog nieuwe vakantieouders voor deze zomer. In de grote Europese steden leven honderden kwetsbare kinderen onder moeilijke omstandigheden. Door twee weken in de zomervakantie in een andere omgeving te zijn kunnen ze op adem komen. Het gaat om kleine dingen als buiten spelen en samen eten. Waar iemand is die aandacht geeft, grenzen stelt en duidelijkheid schept. Gewoon kind mogen zijn.

“Een vakantie bij een gastgezin is juist om de huiselijke sfeer te ervaren,” zegt Jolien Harders van Europa Kinderhulp. “Het gaat om de voor ons zo gewone, maar voor hen zo speciale dingen. Denk bijvoorbeeld aan samen eten, spelen of naar een zwembad gaan. Dat is voor hen al vakantie, dus je hoeft nergens naartoe. Dure uitjes zijn niet nodig, het gaat echt om aandacht, warmte en begrip.”

1000 kinderen in 2020

Het streven van de organisatie is om dit jaar 1000 kinderen te kunnen plaatsen door heel Nederland. “Het gaat om zowel Nederlandse kinderen als bijvoorbeeld kinderen uit Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk,” legt Jolien uit. “Voor de kinderen zijn de vakanties een moment om even op adem te komen en zorgeloos te kunnen zijn.”

Voor deze zomer is de organisatie nog op zoek naar 500 nieuwe vakantiegezinnen. “De meeste gezinnen nemen één kind op,” vertelt Jolien. “Maar stellen van wie de kinderen het huis al uit zijn kunnen ook wel eens twee kinderen terecht. Zo kunnen zij elkaar ook een beetje gezelschap houden. De keuze voor één of twee kinderen ligt volledig bij het vakantiegezin. Dit gebeurt altijd in overleg met Europa Kinderhulp.”

Hoe werkt het?

Het mooiste zou zijn dat kinderen meerdere jaren terug kunnen komen. Zo wordt er onderling een band opgebouwd tussen het kind en het vakantiegezin. “Wij geven er in het eerste jaar dan ook de voorkeur aan dat een vakantiegezin thuis blijft,” zegt Jolien. “Vakantie in Nederland is in overleg eventueel wel mogelijk.”

“Als een vakantiegezin zich aanmeldt gaan wij altijd eerst op huisbezoek,” vertelt Jolien. “Door de corona-maatregelen is dat nu niet mogelijk. Dit informatie- en kennismakingsgesprek gaat daarom voorlopig telefonisch plaatsvinden. Als dan later de sociale contacten weer mogelijk zijn, komen wij daadwerkelijk op huisbezoek. Wij screenen vakantiegezinnen zorgvuldig, zodat kinderen op een veilige plek terecht komen.”

De organisatie gaat er vanuit dat voorlopig alles gewoon door kan gaan deze zomer. Natuurlijk houden ze alles goed in de gaten. “Juist door deze situatie is het voor kwetsbare kinderen nodig om een onbezorgde vakantie te kunnen beleven,” benadrukt Jolien nog. “Vanwege het corona-virus zitten zij nu gedwongen thuis en hebben ze geen afleiding in de vorm van school en (sport)clubs. We zetten alles op alles om, als de situatie het toelaat en de richtlijnen van de overheid versoepelen, de reizen deze zomer door te laten gaan. Mocht dit niet lukken, dan zijn wij evengoed blij met alle aanmeldingen. We hopen dan dat deze mensen volgend jaar gastgezin willen zijn.”

Doe je mee?

Je hebt als vakantieouder de mogelijkheid iets voor een kwetsbaar kind te doen. Geen luxe uitstapjes of dure fratsen, maar gewoon meedraaien in het gezin. Zo’n vakantie geeft een kind een andere kijk of het leven en dat pakt niemand hen meer af. Doe je ook mee?

Als er in je hart en huis rust en ruimte is om één van deze kinderen een onvergetelijke zomer te geven, neem dan contact op met Europa Kinderhulp. Zij zijn telefonisch bereikbaar via 0118-62 79 74. Mailen kan naar [email protected]. Of kijk voor meer informatie op www.europakinderhulp.nl.