Landelijke corona-maatregelen verlengd tot 28 april

Foto: Image by Arek Socha from Pixabay

Tijdens een persconferentie is dinsdagavond 31 maart meer bekend geworden over de huidige corona-maatregelen. Deze zijn verlengd tot sowieso 28 april.

Door Sam Fish

Een paar weken geleden kondigde de overheid verschillende maatregelen af. Daaronder vallen het niet meer handen schudden, altijd anderhalve meter afstand houden, het sluiten van scholen, sportscholen en horeca en het niet mogen doorgaan van melding- en vergunning plichtige evenementen. Die laatste maatregel geldt sowieso tot 1 juni.

Experts geven aan dat de maatregelen de verspreiding van het virus vertragen. “Maar we zijn er nog niet. We moeten dit virus onder controle houden. Dus houd vol en houd je aan de regels,” is de oproep van Rutte.

Onderwijs

Premier Rutte geeft aan dat de sluiting sowieso tot en met de meivakantie gaat duren. “Maar na 28 april is het niet direct over, dus ga niet meteen plannen maken voor de meivakantie,” laat Rutte weten. “In de week voor 28 april gaan we kijken hoe we er op dat moment voorstaan en hoe we verder moeten.” Er wordt dan, net als nu, gekeken naar de maatregelen en de duur daarvan. Loop dus niet op de zaken vooruit. Wanneer we teruggaan naar ‘normaal’ gebeurt dit in stappen.

Maatregelen

Verlening tot en met 28 april betekent dat alle eerder gesloten locaties dus langer dicht blijven. Dit is besloten op advies van het crisismanagement outbreak team. Zij kwamen vandaag samen met het kabinet samen om te praten over de voortgang van de maatregelen. “We vragen veel van iedereen, maar we hopen dat iedereen dit begrijpt,” aldus Rutte. “We hebben sowieso nog de hele maand april nodig. Wat je hoopt is dat je na 28 april het leven weer langzaam kunt oppakken.” Toch is dat niet 100 procent zeker en dus hoeven we nog niet vooruit te plannen voor de meivakantie.

Hij benadrukt nog even het belang van de maatregelen. “Ook al loop jij minder kans en voel je je veilig, je kunt nog steeds iemand anders besmetten. En daarom moeten we ons aan de maatregelen houden.”

Complimenten

De premier is blij om te zien dat Nederland zich goed aan de maatregelen houdt. “We blijven allemaal zoveel mogelijk binnen en werken zoveel mogelijk thuis. We doen alleen boodschappen en  houden daarbij anderhalve meter afstand. We wassen onze handen en niezen en hoesten in onze ellebogen. Dat blijft belangrijk. Zeker ook in de Paasvakantie. We willen dat zo min mogelijk mensen door het land gaan reizen,” geeft hij aan.

Hij heeft tevens grote bewondering voor het aanpassingsvermogen, zelfdiscipline en improvisatievermogen van de Nederlanders. Scholen en universiteiten die oplossingen hebben uitgerold. Thuiswerkende ouders die kinderen helpen en tegelijkertijd onder controle proberen te houden. Supermarkten en ondernemers die de anderhalve meter en andere maatregelen proberen te waarborgen. En natuurlijk de zorgwerkers die het land draaiende houden.

“Houd dit alsjeblieft allemaal vol, achter de voordeur en daarbuiten. Op straat en in de supermarkt. Wees aardig en begripvol voor elkaar. Mensen staan klaar om te helpen als dat nodig is. Vraag ook eens aan een oudere buur of je iets voor hen kunt betekenen. Zelf al wordt je niet ziek, het corona-virus raakt ons allemaal en dit is niet morgen voorbij. Alleen samen krijgen we het corona-virus onder controle.”