Waarom wordt juist het wc-papier gehamsterd?

Foto: Image by Alexas_Fotos from Pixabay

Volle winkelkarren, lege winkelrekken en lange rijen aan de kassa’s in de supermarkt… Het is een beeld waaraan je niet meer kunt ontkomen.

Door Marieke Jacobs

Zowel in Nederland als in andere landen slaan mensen tijdens de coronaviruspandemie aan het hamsteren. Waarom gaat iedereen massaal hamsteren? En waarom vliegt iedereen vooral op het wc-papier af?

Waarom het wc-papier?

Je vraagt het je toch af. Van alle dingen in de hele wereld gaat iedereen voor het wc-papier. Het wordt daarmee het meest waardevolle product van de pandemie. Maar waarom?

Wanneer sommige mensen paniekaankopen beginnen te doen gaan andere dit kopiëren en krijgen zij de neiging om hetzelfde te doen. En als mensen dus wc-papier beginnen in te slaan, zullen paniekerige mensen ook een voorraad rollen aanleggen. Als we merken dat wc-papier de winkels uitvliegt, zijn we bang achter het net te vissen. Dus ontstaat er een hype en koopt iedereen toiletpapier.

Ook is het zo dat wanneer mensen merken dat wc-papier de winkels uitvliegt andere niet willen misgrijpen en daarom ook wc-papier gaan kopen. Zo ontstaat er dus een heuse wc-papier hype. En dat is ergens wel logisch. Jezelf goed schoonhouden staat namelijk hoog op het prioriteitenlijstje van mensen.

Gebruik gezond verstand

Zijn we aan het doorslaan of is er een reële kans dat we onze billen straks niet meer kunnen afvegen? Het CBL, de brancheorganisatie van supermarkten, roept klanten in ieder geval op het gezond verstand te gebruiken en op een normale manier boodschappen te doen. Voorlopig is er nog genoeg!