Buitenopdrachten voor de kinderen die thuis zitten

Foto: Image by Bessi from Pixabay

Nu de scholen gesloten zijn vanwege het coronavirus, willen de boswachters van Staatsbosbeheer graag ouders en grootouders helpen met doe-opdrachten voor de kinderen die weken thuis zitten.

Door Robert Hompe

Toch is het niet altijd even makkelijk om leuke dingen te vinden in het doolhof van het internet. We hebben daarom een handje geholpen door er hier een aantal op een rijtje te zetten.

De opdrachten zijn ontwikkeld door Stichting NatuurWijs. Zij geven de natuureducatie vorm voor Staatsbosbeheer. Ter ondersteuning van de opdracht ‘Knappe knoppen’ vind je ook een herkenningskaart met boomknoppen. Even alle opdrachten printen en dan kun je zo aan de slag!

Opdrachten

Opdracht-creepy-crawlers
In het Engels worden kriebelbeestjes zoals bodemdiertjes of andere kleine insecten, slakken en spinnen aangeduid met de term creepy crawlers. De kinderen gaan buiten op zoek naar kriebelbeestjes.
Voor: Groep 1-8

Opdracht-knappe-knoppen 
Op een mooie zonnige lentedag verschijnen als bij toverslag frisse jonge blaadjes aan de kale takken van bomen. Die blaadjes ontstaan niet spontaan, de bomen hebben ze in de winter al gemaakt.
Voor: groep 6-8
Extra: Herkenningskaart ‘Knoppen’ 2019-04-zoekkaart-boomknoppen

Opdracht-geel-zien
Ga buiten op zoek naar geel: kuikentjes, bloemen, stuifmeel, vlinders, bijtjes, zon. Hoeveel verschillende gele dingen kun je vinden?
Voor: groep 1-5

Opdracht-koekjes-bakken
Madeliefjes zijn eetbaar en erg mooi. Eerst naar buiten om te verzamelen en daarna gezellig de keuken in.
Voor: groep 3-5

Opdracht-bladskelet
Hoe ziet het skelet van een blad eruit? Bestudeer bladeren en teken de nerven na. Hoe langer je kijkt hoe meer je ziet!
Voor: groep 3-8

Nog meer te doen

Hebben je kinderen de smaak te pakken? Op de website van NatuurWijs staan 100+ natuuropdrachten! Veel plezier!