Ingezonden – De waanzin van de Delta in Middelharnis

Foto: Printscreen Google Maps Streetview

Er worden grote woorden gesproken over de nieuwe Parel van de Delta. “Het gaat weer schitteren op de mooiste locatie van Middelharnis!”

Ingezonden door Mahmoud en Eline

Het voormalige hotel-restaurant aan de haven van Middelharnis maakt plaats voor luxueuze appartementen en unieke penthouses. Maar niet voor iedereen ‘schittert’ deze locatie momenteel. Mahmoud en Eline maken zich grote zorgen. “Wij van Trattoria/Pizzeria Le Pinocchio hopen van harte dat we überhaupt op ons plekje kunnen blijven en dat de enorme schade hersteld zal worden. Dat we eindelijk eens serieus genomen zullen worden. Het zou zo jammer zijn als er na 20 jaar een einde komt aan Pinocchio.”

De volledige brief

We hebben er lang over nagedacht, maar uiteindelijk toch iets op papier gezet. Voor ons is de maat echt vol. En niet alleen wij zijn hier verdrietig van, maar ook onze (achter)buren ondervinden last en onbegrip.

Sinds het jaar 2000 is Trattoria/Pizzeria Le Pinocchio gehuisvest naast de karakteristieke Wilhelminabrug in Middelharnis. Voorafgaand aan dit project heeft de uitbater van Le Pinocchio veelvuldig overlegd met de gemeente. Angstig als hij was om klanten te verliezen door de gevolgen van dit mega project bij hem voor de deur. Bang voor gevolgen zoals: geen parkeerplaatsen, slechte toegankelijkheid, gevaar voor gasten en personeel tijdens de bouwwerkzaamheden. De angsten bleken gegrond.

Parkeergelegenheid

De burgemeester gaf echter zelf aan ons te kennen dat ze het niet meer dan vanzelfsprekend vond, dat er eerst parkeerplaatsen gerealiseerd zouden worden, voordat de parkeerplaatsen voor de deur zouden verdwijnen. Helaas vond alleen zíj dit blijkbaar vanzelfsprekend.

Ons personeel en de gasten hebben maanden lang in het gras moeten parkeren, wegens het ontbreken van fatsoenlijke parkeerplaatsen. Gasten hebben met hun auto’s vastgestaan en moesten er door ons personeel uitgetrokken worden. De gemeente gaf reactie ‘het stukje gras achter de Wilhelminabrug zou niet bedoeld zijn voor parkeerplaatsen voor de pizzeria. Het stukje zou namelijk niet van de gemeente zijn.’ En dat terwijl er wel een bordje stond.

Na veel overleg zijn er uiteindelijk een aantal ‘parkeerplaatsen’ gerealiseerd aan de Sommelsdijkse Havendijk. Een plek met drie parkeerplaatsen op kenteken voor de auto’s van onze zaak en één plaats voor de bedrijfsauto van onze buurman. Maar, laten de bouwvakkers nou gewoon ‘blind’ zijn en gewoon hun auto op deze parkeerplaatsen zetten!

Toen we er wat van zeiden kregen we als reactie dat we niet boos moesten worden, maar de opzichter moesten aanspreken. Helaas was deze man vaak ver te zoeken.

troep Parel van de Delta MiddelharnisEntree door modder en slijk

Het was blijkbaar normaal dat onze gasten en wijzelf ons een weg moesten banen door glibberig modder en soms enkel-hoog water, tijdens deze megaverbouwing. Onze gasten gleden uit, kregen moddervoeten en moesten daarmee naar binnen, maar ook weer naar huis. Het is beschamend! Ook een drama voor ons personeel dat veel in en uitloopt met de bezorging van onze producten. Totdat, na heel lang aandringen, er (na 6 weken!) platen werden gelegd zodat we, met redelijk droge maar nog wel hele vieze voeten, de zaak konden bereiken.

Gevaarlijke situatie

Er is ontzettend veel en groot materieel via de fragiele, oude Wilhelminabrug voorlangs gekomen. Uiteindelijk heeft de gemeente vanwege de gevaarlijke situatie, ervoor gekozen om een tijdelijke brug over het water naar de buurman te leggen. Dit zodat ook zijn kinderen veilig naar huis konden komen. Zijn kinderen hebben het overleefd, maar de buurman zijn huis niet! Dat moest uiteindelijk gesloopt worden…. Te triest voor woorden, toch?!

Onze gasten moesten onder betonstortende vrachtwagens door lopen en langs groot materieel heen, goed kijkend waar je loopt, om ons pand te bereiken.

Toegankelijkheid zeer beperkt en uitzicht weg

De overlast is gigantisch geweest en nog zijn we niet bijgekomen of klaar met deze vervelende zaak. Het uitzicht vanuit de pizzeria is zeer triest. Onze gasten, degene die het nog aandurfden, hebben veel te verduren gehad. De toegankelijkheid van ons restaurant was minimaal en dit heeft ons veel gekost. Maar onze klant is koning en graag wilden wij spandoeken met Italiaanse taferelen aan de bouwhekken bevestigen. Zodat onze gasten zich, weliswaar niet aan de ‘Mediterranee’ maar wel op Goeree-Overflakkee in gezellige(re) Italiaanse sferen zouden wanen.

Volgens bouwbedrijf Van den Nieuwendijk zou dit echter veel te gevaarlijk zijn, omdat de wind eronder kunnen slaan waardoor de hekken om zouden kunnen vallen. Pas na maanden aandringen mochten we alsnog het uitzicht voor onze gasten verfraaien door (goede, maar erg dure) spandoeken op te hangen. En nu komt het. Laat nou een paar weken later de beveiliging een hele reeks spandoeken ophangen! Dat kon blijkbaar meteen….

Parkeerplaatsentroep Parel van de Delta Middelharnis

“De parkeerplaatsen met kenteken waarover we eerder vertelden, werden naar de grasrand verhuisd. Waarom? Het stukje grond was wél van gemeente Goeree-Overflakkee en zo bleek; op de parkeerplaatsen aan de Sommelsdijkse Havendijk moesten afvalcontainers geplaatst worden. Even leken we het ergste te hebben gehad, maar uiteindelijk zijn de (drie ons toegezegde) parkeerplaatsen op kenteken nog steeds niet gerealiseerd.

We hebben uiteraard al zovele malen overleg hierover gevoerd en aangegeven de parkeerplaatsen graag voor de deur te willen hebben en niet achter de brug. Helaas heeft nu blijkbaar een nieuwe bewoner aangegeven hier geen prijs op te stellen en wil de gemeente alsnog dat de auto’s van de pizzeria achter de brug komen te staan.

We zagen het natuurlijk al aankomen. Wéér wordt er met een pizzeria, die uiteraard veel moet bezorgen, geen rekening gehouden. We bestaan echt al twintig jaar en we vechten verder voor de volgende twintig jaar. We hebben nog zoveel tevreden klanten voor wie we dit doen! Helaas weten onze gasten ook niet waar ze moeten parkeren. Een aantal vroeg zich al af of het geen tijd werd om een andere locatie te zoeken… Dat raakt ons!

Locatie

‘Ze’ zijn nog steeds bezig met de voormalige bioscoop en project “De Parel” is nog lang niet helemaal bewoond. Ook moet het huis van de buurman weer worden opgebouwd. Moeten we vluchten voor deze ellende waar we NIET om vroegen? Het kost ons veel, hopelijk niet té veel. Naar een andere locatie willen we niet, maar denk je nou echt dat dát een reële oplossing is?

troep Parel van de Delta MiddelharnisEnorme schade

Ook de eventuele ‘nadeelcompensatie’, zoals íe zo mooi heet, laat op zich wachten. Na een gesprek met een verzekeringsexpert, die is ingeschakeld door Van den Nieuwendijk op 2 december 2019, hebben we (na herhaaldelijk aandringen) na twee maanden een miniem voorstel gekregen. Daar kúnnen we niet mee akkoord gaan. Dit omdat er onwaarheden instaan. Zo verdrietig!

Ten slotte spijt het ons ook dat de oude Wilhelminabrug zo erg heeft moeten lijden onder al dat zware verkeer dat erover heen moest om een mega project te realiseren, waar in beginsel maar weinigen blij mee waren. We vragen ons af hoeveel geld dit in het laatje van de gemeente en de andere ‘grote jongens’ bracht.

Ons heeft het in ieder geval heel veel gekost, maar zeker niet alleen financieel. Het heeft ons ook veel tijd en energie gekost. Maar wat nog heftiger is, is wat onze gasten moesten doormaakten. We hebben mensen zien vallen, doordat ze uitgleden en met hun fiets of hakken in de grote geulen kwamen van de tijdelijke versteviging.

Er stond dan wel een bord dat fietsers dienden af te stappen, maar dat bord was in het donker niet te zien én stond aan de verkeerde kant van de weg. En donker was het vaak, omdat er in eerste instantie helemaal geen verlichting was. En toen dat later, na veel aandringen wel het geval was, viel de verlichting ook regelmatig uit.

Wij hebben zelf een grote bouwlamp op het terras bevestigd voor de veiligheid van ons personeel en onze gasten. Ook is de kade niet veilig genoeg meer, wij hebben hier herhaaldelijk opmerkingen over gemaakt. Het ziet er allemaal zo treurig uit. Alle gebouwen uit de naaste omgeving vallen in het niet naast dat gigantische megacomplex, op een veel te klein stukje grond gebouwd als je het ons vraagt.

Rekening opmaken

Alles wat we nu vertelt hebben, kan gewoon beaamd worden door onze gasten, medewerkers van de gemeente die bij ons gegeten hebben en de situatie hebben kunnen aanschouwen (inclusief de burgemeester!). Verder hebben wij heel veel foto`s, filmpjes en mailtjes evenals onze naaste buren en achterburen. We hebben natuurlijk meerdere keren overleg gehad met de gemeente over de (drietal) parkeerplaatsen voor onze auto’s vóór de pizzeria en niet achter de brug.

Na maanden niets meer te hebben gehoord en ook geen antwoord te hebben gekregen op mijn vraag of er al bekend was wanneer de parkeerplaatsen gerealiseerd zouden worden, kregen we laatst toch nog een mailtje of er iemand van de gemeente op 3 maart aanstaande bij ons langs mag komen.

Op onze vraag “waarom?” werd er geantwoord dat ze over de parkeerplaatsen willen komen praten. Eén van de bewoners van het nieuwe complex vindt het namelijk niet prettig als deze naast zijn huis komen. Onvoorstelbaar, toch?! En van deze ‘bureaucratie’ kunnen we zo ontzettend verdrietig en moe worden. Hebben wij, die al 20 jaar knokken voor dit plekje, dan geen recht van spreken, maar wel een ‘buurman’ die daar nog geen blauwe maandag woont? We zagen het natuurlijk al aankomen, maar voor ons is de maat echt vol.

We hopen van harte dat wij op ons dierbare plekje kunnen blijven, dat de schade hersteld zal worden én dat er wat meer parkeerplaatsen voor ons en onze gasten komen. Bovenal dat we eindelijk eens serieus genomen zullen worden. Het zou jammer zijn als er na 20 jaar een einde komt aan Le Pinocchio…

Reactie van de gemeente

De gemeente Goeree-Overflakkee heeft inmiddels ook van zich laten horen. Zij hebben de volgende reactie gegeven:

Dit is een lastige situatie, waarbij we als gemeente oog hebben voor én rekening houden met de verschillende belangen die er zijn. Er zijn de afgelopen periode meerdere mogelijke oplossingen voor het parkeerprobleem voorgesteld, maar die hebben tot nu toe niet tot overeenstemming geleid. Daarnaast is er zeker in de afgelopen periode aandacht besteed aan verbetering van de bereikbaarheid van de pizzeriaWe willen als gemeente graag in gesprek blijven en streven naar een oplossing.

troep Parel van de Delta Middelharnistroep Parel van de Delta Middelharnistroep Parel van de Delta Middelharnis