Handen uit de mouwen voor een schoon eiland

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Je ziet het overal. Blikjes in de bosjes, afval op straat, troep naast de prullenbak. Daar moet iets aan gebeuren.

Dan ben je lekker aan het uitwaaien en dan vliegt er ineens een chipszak voorbij. Wij mensen vinden dat vaak vervelend, maar voor de natuur is het ook echt gevaarlijk. Vogels kunnen stikken als ze het afval op proberen te eten. En vissen kunnen erin verstrikt raken. Samen kunnen we het verschil maken.

Kom in actie

De gemeente, Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat en Schoon Goeree-Overflakkee roepen iedereen op om te helpen. Op zaterdag 29 februari maken zij, samen met hopelijk heel veel inwoners, het eiland wat schoner. Help jij een handje mee?

Het afval ruimen duurt niet de hele dag, dus je hoeft er niet al je weekendplannen voor te annuleren. Het ruimen gebeurt van 8.30 tot 11.30 uur. De startplaats hiervoor is de parkeerplaats van de Kwade Hoek. Deze is te vinden aan de Oostdijkseweg in Goedereede.

Wil je mee doen? Meld je dan wel even aan. Dit kan tot en met 27 februari bij Anne Los van Natuurmonumenten. Zij is te bereiken via de mail op [email protected]. Liever bellen? Dat kan naar 06 82 23 15 25. Prikkers en vuilniszakken worden verzorgd door de organisatie.

Niet alleen op Flakkee

Niet allen op Goeree-Overflakkee wordt het afval opgeruimd. Vanaf het voorjaar van 2020 start Schone Rivieren een grootschalig onderzoek naar rivierafval. Dit gaat vooral om de gebieden Haringvliet, Hollands Diep, Dordtse Kil en het Spui. Zo’n 80 vrijwillige rivierafvalonderzoekers gaan twee keer per jaar die gebieden langs. Daar kijken ze naar de hoeveelheid, samenstelling en herkomst van het afval.

Het doel van dit allemaal? Plasticvrije rivieren in 2030.

Wereldwijd probleem

En niet alleen Nederland kampt met afval in de natuur. Wereldwijd vormt de plasticsoep een bedreiging voor het milieu. Daarbij hoort ook de gezondheid van de mens en alle dieren. En dat probleem begint dichterbij dan we denken. Want wat hier in het water belandt, ligt binnen de kortste keren in de Noordzee. En wie weet waar het dan terecht komt en wat voor kwaad het doet!

Helpen

Wil je meehelpen aan het bestrijden van de plasticsoep of het afvalprobleem in de natuur? Maar kun je op zaterdag 29 februari niet meedoen met de actie? Kijk dan op www.schonerivieren.org om te zien wat jij kunt doen.