Waarschuwing voor speelslijm om gezondheidsrisico’s

Foto: Image by Myriam Zilles from Pixabay

Kinderen spelen graag met slijm. Geen idee waarom precies, maar het is nu eenmaal zo. Toch moet je ermee oppassen. Zo geeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een waarschuwing uit.

Door Sam Fish

Leverancier Free & Easy waarschuwt voor het speelslijm dat in 2018 en 2019 in omloop is gebracht. Er zou te veel van het stofje ‘boor’ inzitten. Daar kun je huidirritaties van krijgen. Maar je kunt er ook misselijk van worden en zelfs lastkrijgen van diarree als je het slijm inslikt.

En het kan nog erger. Als je te lang wordt blootgesteld aan te veel boor kun je er blijvend letsel aan overhouden. Ook kan het effect hebben op de vruchtbaarheid.

Probleem

Het precieze probleem zit niet in elk potje slijm. Het gaat om de producten met de EAN-code 8719202637052. Ook de batchnummers 277078 en 671638 zijn gevaarlijk. De EAN-code kunt u vinden op de achterkant van de kleurenkaart. De batchnummers zijn boven de barcode vermeld.

Er zijn een paar winkels die het slijm hebben verkocht. Goeree-Overflakkee zit er niet tussen, maar dat betekent niet dat kinderen op het eiland het niet in hun bezit kunnen hebben. Check het daarom toch maar even voor de zekerheid. Dit zijn de verkooppunten:

  • De Suikerbol in Wassenaar,
  • Nagel Consultancy B.V. in Nijmegen,
  • Tuincentrum Oosterik B.V. in Denekamp,
  • V.O.F. Langeveld in Den Haag,
  • Supermarkt van Keppel B.V. in Zevenhuizen
  • T.O.M. bv in Bladel.

LEES OOK: Springend het nieuwe jaar in met de Springdagen in de Staver

Verkooppunten

Als je zo’n potje met slijm in je bezit hebt, gebruik het dan niet. De leverancier raadt iedereen aan om het terug te brengen naar de winkel. Ook zonder bonnetje krijg je het volledige aankoopbedrag gewoon terug. Dat kan dan ook bij de bovengenoemde verkooppunten. Als iemand op Flakkee zo’n potje heeft, neem dan even contact op met de leverancier. Misschien dat het op een ander punt ook ingeleverd kan worden.

Bron: Radar – AvroTros

Reacties