Reddingsbrigade in actie tegen mensenhandel

Foto: Sam Fish

Het is een jaarlijks terugkerend evenement; Serious Request. Een goede doelenactie van radiostation 3FM. Sinds vorig jaar is het niet meer met een Glazen Huis, maar een wandeltocht. Gelukkig worden de acties wél doorgezet. Zo ook Serious Rescue.

Door Sam Fish

Dit jaar wordt Serious Rescue voor de tiende keer georganiseerd. Het is een manier van de Nederlandse Reddingsbrigade om in actie te komen voor het goede doel. “Dat begon in 2010 in Bergen op Zoom,” vertelt Céline. “Ze wilden iets doen voor 3FM Serious Request en vonden het een leuk idee om 100 kilometer naar het Glazen Huis te varen. Dat stond dat jaar in Eindhoven.”

De actie was zo’n groot succes dat ze het elk jaar weer opnieuw hebben gedaan. Inmiddels is de organisatie niet meer in handen van het team in Bergen op Zoom, maar van de Nederlandse Reddingbrigade. Voor Ouddorp is het de zesde keer dat ze mee doen.

De actie

Wat in 2010 begon met 22 boten is uitgegroeid tot een jubileumjaar met 38 boten. Ouddorp vaart mee met één boot en een team van 8 mensen. “Je moet minstens 8 mensen hebben om mee te kunnen doen,” zegt Bo. Zij vertrekt samen met Céline, Tony, Ivo, Isabelle, Ricardo, Ryan en Nikita op zaterdag 21 december voor te tocht. Dit jaar trekt deze van Veendam via Winschoten en Appingedam naar Groningen. “Je wisselt gemiddeld elke drie uur af. Dus elke keer zitten er vier mensen op de boot. Dan kan de andere ploeg even opwarmen in de bus.”

De vaartocht duurt van zaterdag tot en met maandag. Dat betekent dus ook dat ze ’s nachts onderweg zijn. “We slapen in sporthallen die we onderweg tegenkomen,” laat Tony weten. “We varen ongeveer 12 uur per dag, van 6 uur ’s ochtends tot 6 uur ’s avonds. Dan gaan we samen eten en maken we het ’s avonds een beetje gezellig met alle teams. Het is een hele prettige sfeer altijd.”

Hulp

Natuurlijk kunnen ze het niet helemaal alleen. “We mogen het busje lenen van Beware Beach,” zegt Bo. “Daar zijn we super blij mee. Er kunnen namelijk vijf mensen in de auto van de reddingsbrigade en vijf in het busje. We moeten ten slotte ook onze spullen meenemen voor de overnachting. Daarnaast wordt al ons eten onderweg gesponsord door Jumbo Sperling uit Ouddorp. Zonder die twee grote sponsoren was het allemaal niet gelukt.”

Mensenhandel

Maar deze actie doen ze natuurlijk niet voor niets. 3FM Serious Request: The Lifeline zet zich dit jaar in voor mensenhandel. En de reddingsbrigade dus ook. Met het geld dat in de week voor kerst wordt opgehaald worden slachtoffers van mensenhandel psychologisch gesteund. Daarnaast krijgen ze ook training om terug te komen in de maatschappij.

Steunen

Wil jij het team en de actie steunen? Dat kan via de GO Fund Me pagina van de Ouddorpse Reddingsbrigade. Elke euro helpt! Wil je op de hoogte blijven tijdens de vaartocht? Blijf hun Facebookpagina dan vooral in de gaten houden voor updates.

Reacties