Duurzaam en lekker op de werk zitten

Foto: Image by tookapic from Pixabay

Zitten. We doen het vrijwel de hele dag en het wordt zelfs al het nieuwe roken genoemd. Toch zijn onze lichamen er niet voor gemaakt.

Door Nieuws.nl

Het vele zitten zorgt ervoor dat steeds meer rug- en nekklachten op de loer liggen. Er worden steeds meer onderzoeken gepubliceerd over de negatieve gezondheidseffecten van te lang en te veel zitten. Wat kun je doen om duurzaam op je werk te zitten?

Europees kampioen

Er zitten aardig wat gevaren aan het vele zitten. Mensen die dagelijks 8 tot 11 uur zitten hebben 15 procent meer kans om binnen 3 jaar dood te gaan. Dat is vergeleken met mensen die minder dan 4 uur per dag zitten. Dat stelt Hidde van der Ploeg, hij is onderzoeker aan het VU medisch centrum.

Nu denk je misschien, 8 tot 11 uur zitten? Dat is wel heel lang. Toch krijgen velen van ons het gewoon voor elkaar. Tel eens al die uren bij elkaar op die je op een dag achter de laptop zit. Maar ook in de auto tijdens de file, tijdens het eten en ’s avonds op de bank. Nederlanders zijn Europees kampioen als het aankomt op zitten.

Goede werkplek

Met al dat zitten elke dag is het belangrijk dat we een goede werkplek hebben. En daar moeten werkgevers voor zorgen. Dat begint met een ergonomische inrichting van de werkplek. Voorzien van bureaustoelen, bureaus en beeldschermen die zijn afgesteld op de behoeftes van het lichaam. Als dit allemaal oké is vermindert dat de kans op klachten aan nek en rug. Dat zorgt er dus ook weer voor dat medewerkers meer energie overhouden en minder vaak ziek thuis zitten.

Een verkeerde zithouding, zoals het niet rechtop zitten, kost meer energie dan we denken. En dat zorgt er dus weer voor dat we sneller in ons hoofd gaan zitten.

Bureaustoel instellen

Maar met alleen een goede werkplek kom je er niet. Je houding moet ook goed zijn. Stel je bureaustoel dus goed in. Waar moet je op letten? Stel de hoogte van je zitting zo in dat je heupen iets hoger zijn dan je knieën. Zorg dus dat je knieën niet in een hoek van 90 graden staan. De zitdiepte moet zo ingesteld zijn dat je een gebalde vuist tussen je knieholte en de voorzijde van de zitting kunt plaatsen.

De rugleuning moet goede steun bieden. De bolling in de stoel moet dus ook precies in de rugholte vallen. Plaats vervolgens je vingers op je sleutelbeen en laat de arm naar beneden hangen. Stel nu de armleuning in zodat deze je elleboog raakt. Je bureau moet dezelfde hoogte hebben als je armsteun.

Beweging

Natuurlijk is een goede werkplek enorm belangrijk voor je lichaam. Maar ook beweging mag je niet vergeten. Rekje af en toe even uit. Trek je schouders op en laat ze weer zakken en herhaal dit af en toe. Maak je nek los door je hoofd van je ene schouder naar de andere te bewegen. En sta wat vaker op, ook als je niets moet pakken of doen.

Maak contact met je collega’s. Als je bijvoorbeeld iets nodig hebt. Maar doet dit niet via een e-mail of door te bellen. Loop er even naartoe. Heb je veel vergaderingen? Stel eens voor om een meeting naar buiten te verplaatsen. Vergader dan eens wandelend. Staat er een langer telefoongesprek op de planning? Bellen en wandelen gaan goed samen.

En tot slot, blijf niet achter je bureau hangen tijdens de lunch. Ga lekker naar buiten voor een frisse neus! Dat maakt het werk misschien nog leuker ook.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen