Zomer- of wintertijd? Britse tijd is het beste voor ons!

Foto: Pixabay

Er is elk half jaar weer een hoop te doen rond het verzetten van de klok. De één wil zomertijd, de ander juist wintertijd. Maar wat is nou echt het beste?

Door Zwolle.nieuws.nl

Voor de gezondheid is het beter als we in Nederland de wintertijd instellen. Dat is de standaardtijd waarbij de zon vroeger opkomt. Dit sluit beter aan op het bioritme van de mens. Dat blijkt uit een internationaal overzoek van het RIVM. Hierbij is gekeken naar verschillende slaap- en gezondheidsaspecten. Nog beter zou zijn dat de klok nóg een uur wordt verschoven.

De grote vraag is nog steeds wat we in Nederland gaan doen met het verzetten van de klok.  Direct na de wisselingen slapen mensen slechter; vooral direct na de wisseling naar de zomertijd slapen mensen korter. Ook zijn er gezondheidseffecten te zien na de wisselingen. Zo komen er meer hartinfarcten voor direct na het invoeren van de zomertijd. Zulke directe effecten treden niet meer op bij een vaste tijdinstelling voor het hele jaar.

Daglicht

Vooral daglicht heeft invloed op het bioritme van de mens. Dat is het moment waarop we ’s ochtends wakker en ’s avonds moe worden. Het is voor de volksgezondheid dan ook het beste om een tijd in te stellen die aansluit op het natuurlijke dag- en nachtritme op aarde. Dat betekent een instelling waarbij de zon vroeg opkomt, wat het geval is bij de standaardtijd.

Wanneer we het hele jaar door zomertijd instellen, is dat voor de gezondheid minder gunstig dan het hele jaar door standaardtijd. Dit blijkt uit studies naar onder andere slaapduur en slaapkwaliteit, het aantal mensen met kanker, en de levensverwachting in het algemeen.

Nog een uur vroeger

Overigens zou het nog beter zijn als Nederland de tijd rond de nulmeridiaan in Greenwich (Engeland) het hele jaar door instelt. Dat is één uur vroeger dan onze standaardtijd. Britse tijd dus.

De Europese Commissie heeft in 2018 voorgesteld dat alle lidstaten een vaste tijdinstelling kiezen voor het hele jaar. Dan zou er dus niet meer gewisseld worden tussen de zomer- en wintertijd. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het RIVM gevraagd de effecten te onderzoeken. Daarbij gaat het om de effecten op de volksgezondheid van de twee vaste tijdinstellingen. En daarbij ook de effecten van de wisselingen. Dit rapport draagt bij aan het bepalen van een standpunt van het kabinet.

Arjen Lubach

TV-presentator, schrijver en cabaretier Arjen Lubach deed in zijn show Zondag met Lubach ook een duit in het zakje. Wat vindt jij?

Reacties