Kika Kees doet een stapje terug

Foto:

“Ik heb me tien jaar keihard ingezet voor Kika, maar het gaat niet meer,” zegt hij eerlijk. “Ik stop er niet mee, dat zou ik echt niet kunnen, maar het wordt tijd dat ik wat minder hooi op mijn vork neem.”

Door Sam Fish

De Kika-ambassadeur van Goeree-Overflakkee kampt met een longemfyseem. “Ik heb nog maar 28 procent longinhoud,” vertelt hij. “Als ik op een braderie heb gestaan dan ben ik drie dagen bezig met bijkomen.” Het besluit om het wat rustiger aan te doen komt niet helemaal uit het niets. “Vier maanden geleden ben ik opa geworden. Het kleine meisje is geweldig en ik wil nog heel lang van haar kunnen genieten. Als ik blijf doorgaan zoals ik dat de afgelopen jaren heb gedaan, dan gaat dat zeker niet lukken.”

Voor een hoop Kika-activiteiten hoeft er niets te veranderen. Veel dingen zijn door de jaren heen al overgenomen door ‘zijn’ kika-smurfen, zoals hij zijn vrijwilligers liefkozend noemt. “Ik heb een aantal Kika-smurfen die heel veel doen,” vertelt Kees. “De Nieuwjaarsduik, De Haringvlietloop, de obstakelrun, dat zijn allemaal evenementen die Kika-G-O in samenwerking met stichting Topkeepers organiseert. Daar ben ik niet fysiek mee bezig, dat wordt door anderen opgezet. En de bingo’s blijven ook gewoon doorgaan, want ik kan maanden van tevoren al beginnen met het ophalen van de prijzen. Er zal dus voor het grote publiek niet veel veranderen, ik ben alleen niet meer altijd overal te zien.”

Wat Kees nog wel zelf blijft doen is het in ontvangst nemen van cheques. “Dat doe ik vanuit mijn rol als ambassadeur en dat blijf ik ook doen. Sportverenigingen, scholen en bedrijven vinden het hartstikke leuk om hun actie af te ronden met het overhandigen van zo’n cheque aan een ambassadeur. Ik heb daar alleen de afgelopen jaren enorm veel omheen gedaan,” legt Kees uit. “Die cheques blijf ik dus gewoon ophalen. Kika leeft enorm, hier op Goeree-Overflakkee. Verenigingen en bedrijven bellen mij op om te zeggen dat ze weer willen doneren. Dat voelt enorm goed. Het is dan ook heel moeilijk om een stapje terug te doen. Ik wil me heel graag inzetten voor de zieke kinderen, maar het is op dit moment nog moeilijker om op dit tempo door te gaan.”

Geweldig jaar
“We hebben met Kika Goeree-Overflakkee een geweldig jaar achter de rug,” vertelt Kees. “We hebben alleen dit jaar al ruim 130.000 euro opgehaald en we zijn nog niet klaar. Misschien halen we zelfs de 131.000 wel. We gaan het zien.”

Kika is er in 2019 gewoon weer vroeg bij met de Nieuwjaarsduik op het havenhoofd in Middelharnis. Inschrijven kan vanaf 12.00 uur en om 14.00 uur gaat iedereen het water in. Meedoen kan al voor € 5,- per persoon, dit is inclusief een warme Unox muts en een warming up van Budokai Senshi.

Reacties