Volle pond én periodetitel voor DBGC in Paasweekend

DBGC heeft een meer dan vrolijk Paasweekend achter de rug. Dankzij de overwinningen in de inhaalwedstrijden tegen Den Bommel (0-4) en NOAD ’67 (4-1) verzekerde de ploeg van trainer Richard Elzinga zich van de tweede periodetitel en vergrootte het verder de druk op koploper Hellevoetsluis.

Het door velen als cruciaal bestempelde inhaalweekend begon op zaterdag met de uitwedstrijd tegen Den Bommel. Op papier een lastig duel, maar de middag verliep voor DBGC uiteindelijk makkelijker dan gedacht. Dat had onder andere te maken met de snelle voorsprong, verkregen via een eigen doelpunt na een uitstekende actie van Thijs Tromp. Den Bommel zocht met lange ballen vooral Patrick Verolme en Wesley Bakker, maar die konden – op wat speldenprikjes na – weinig uitrichten tegen de uitstekend spelende DBGC-verdediging.

In het tweede deel van de eerste helft besliste DBGC het duel definitief. Eerst was het Bas Abresch die een vrije trap via de keeper en de onderkant van de lat achter de lijn zag belanden (0-2), daarna was het Joran Maliepaard die na een scrimmage op de juiste plek stond en de 0-3 aantekende. Toen Jeroen Sep vervolgens na 35 minuten voor 0-4 zorgde, was duidelijk dat DBGC drie punten zou kunnen bijschrijven. Na de rust viel er voor de toeschouwers weinig meer te genieten. DBGC hoefde niet zo nodig, ook met de wedstrijd van maandag in het achterhoofd, en Den Bommel was aanvallend vrij machteloos. En kregen de Bommelaars een kans, dan was daar altijd nog Bas Steensma, die voor de vijfde wedstrijd op rij de nul wist te houden.

Dankzij de overwinning en de nederlaag van Duiveland zou DBGC maandag bij winst op NOAD ’67 de tweede periodetitel veroveren. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan, want in de openingsfase had DBGC moeite om het spel te maken en had NOAD de zaken aardig op orde. Thijs Tromp kreeg nog wel de eerste grote kans van de wedstrijd, maar schoot de bal voorlangs. De ploeg uit Sint-Philipsland toonde zich na een kleine twintig minuten effectiever door slap verdedigen aan Oude-Tongse zijde af te straffen: 0-1.

DBGC zat echter niet bij de pakken neer en kwam na een half uur spelen op gelijke hoogte. Bas Abresch combineerde met Micha Moerenhout en schoof de bal beheerst in de hoek: 1-1. Daarna kwam DBGC beter in de wedstrijd en waren er zo nu en dan fraaie aanvallen te bewonderen. Uit een van die aanvallen bood Micha Moerenhout een mooie kans aan Joran Maliepaard die echter de keeper op zijn weg vond. Vijf minuten voor rust had de doelman geen kans op een vrije trap van Bas Abresch, die vanaf een meter of zeventien hard raak schoot: 2-1.

Na de rust gooiden de blauw-witten de wedstrijd snel op slot. Thijs Tromp stuurde Jeroen Sep diep, die koelbloedig bleef en de bal via de binnenkant van de paal in het deponeerde: 3-1. Halverwege de tweede helft ging Sep er opnieuw vandoor, maar dit keer werd hij onreglementair gestuit op zijn weg naar het doel. De terecht toegekende penalty werd zoals altijd koelbloedig benut door Mike Jacobs: 4-1. Daarna kreeg DBGC nog een aantal kansen om de score verder uit te breiden, maar de bal wilde er niet meer in.

Door de dubbele overwinning verzekerde DBGC zich van de tweede periodetitel, maar nog belangrijker: het naderde Hellevoetsluis tot op één punt. Bovendien hebben de blauw-witten nog één wedstrijd tegoed, volgende week dinsdag tegen Duiveland. Maar eerst staat aanstaande zaterdag nog de wedstrijd tegen het al gedegradeerde Smerdiek op het programma. Hellevoetsluis neemt het zaterdag thuis op tegen NOAD ’67.