Briljanten huwelijk voor Nel en Joop Buijs

jul 03 , 17:35 Jubilea
whatsapp image 2024 07 02 at 102438
Donderdag 27 juni was het groot feest in Oude-Tonge. Nel en Joop Buijs vierden namelijk hun 65ste huwelijksdag.
Door Sam Fish
Joop en Nel zijn allebei 85 jaar en zijn echte Oude-Tongenaren. “Zeker, geboren en getogen”, geeft Joop aan. De twee zaten bij elkaar op de basisschool, woonden bij elkaar in de buurt en Joop was bevriend met de broer van Nel. Het kon dan ook niet anders dan dat deze twee mensen elkaar zouden ontmoeten. Ze waren 16 jaar toen ze elkaar tegenkwamen bij dansles in het dorp. “Ik vond haar gewoon een hele leuke meid en ze kon goed dansen, ik totaal niet”, lacht Joop. Voor Nel waren het de blauwe ogen van Joop waar ze verliefd op werd. “Prachtig. En nog steeds hoor!”
De vonk sloeg over en ze hadden vier jaar verkering voordat ze gingen trouwen. Samen kregen ze
drie kinderen. Zij zorgden op hun beurt voor zes kleinkinderen en er zijn inmiddels ook drie achterkleinkinderen. “Toen we 60 jaar getrouwd waren, hebben we het met de hele club gevierd op een partyboot van onze zoon. Voor dit jaar moeten we de agenda's nog even naast elkaar leggen”, vertelt Nel. “We zitten eraan te denken om ergens een huisje te huren. Dan gaan we lekker een weekendje weg met de hele familie.”

Werk

Joop heeft altijd op het landbouwbedrijf van zijn vader gewerkt. Later heeft hij dat bedrijf zelfs overgenomen. Maar hij heeft ook in dienst gezeten, in totaal achttien maanden. Nel weet het nog goed: “Op zaterdag zijn we getrouwd en op maandag moest hij voor twee maanden naar Frankrijk voor training. Dat was wel even slikken.”
Ook Nel heeft gewerkt. “Jazeker. Eerst vijf jaar bij Seton in Middelharnis, daarna vijftien jaar bij Damen in de sportmode. Nog tien jaar bij Bakker Van der Spoel en tot slot nog negen jaar bij een
meubelzaak in Goedereede. Met 69 jaar ben ik gestopt met werken.”

Actief

Maar ook nu ze gestopt zijn met werken is dit briljanten echtpaar nog super actief. Zo wandelt Joop heel graag en heeft hij al flink wat binnen- en buitenlandse wandelingen op zijn naam staan. Verder houdt hij tuintjes bij, biljart hij graag en gaat hij regelmatig een potje kaarten.
Nel heeft met al haar werk veel verschillende vriendengroepen verzameld. Met hen speelt ze spelletjes en gaat ze lekker lunchen. Ze helpt regelmatig bij Ebbe en Vloed. “Dan word ik wel eens aangesproken door een bewoner die dan zegt ‘kind, wacht maar tot je mijn leeftijd hebt’, maar ik ben al ouder. Dat vind ik altijd heel grappig. We zijn gezegend dat we nog zo gezond zijn en dat we het zo goed hebben samen. Binnenkort ga ik nog met een vriendin naar Spanje.”

Het geheim

En wat het geheim is van zo'n lang en gelukkig huwelijk? Volgens Nel moet je voor elkaar, je gezin en je geluk knokken. “Maar je moet elkaar ook vrijlaten en steunen.” Joop vult aan: “Als we het allemaal over konden doen zonder we niks veranderen. We hebben het heel goed en fijn samen. We zijn erg gelukkig.”