Jubileum voor Bas en Adrie Slooter

Foto: Sam Fish

Feest voor Bas (82) en Adrie (79) Slooter, het stel is namelijk 60 jaar getrouwd. “Ik zag haar lopen in Numansdorp en ik was meteen verkocht,” vertelt Bas. “Ik denk dat het een zaterdagavond was, tijdens het rondje wandelen rond de kerk, dat was onze manier van uitgaan toentertijd.”

Door Sam Fish

Adrie was op dat moment pas 15 jaar oud en toen Bas haar mee uit vroeg, zei ze hem over twee jaar terug te komen. “Ik heb naar haar geluisterd en heb het twee jaar later weer geprobeerd. Toen zei ze wel ja,” vertelt Bas blij. “In de tussentijd heb ik veel gevoetbald.”

Inmiddels heeft het stel vier kinderen, zes kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. En na een oproepje op Facebook heeft het jubilerende echtpaar meer dan zestig kaartjes op de mat gekregen. “Toen we 40 jaar getrouwd waren hebben we 202 kaartjes gekregen,” vertelt Adrie. “Ik heb ze allemaal bewaard in een plakboek en dat ga ik nu weer doen. Ik vind dat zo leuk om naar te kijken.”

Werk
“Ik was servicemonteur in zwembaden en sporthallen,” zegt Bas. “De zwembaden werden in de fabriek gemaakt en die ging ik met een team installeren en onderhouden. Dat deden we door heel Nederland en zelfs in Duitsland. Ik heb heel wat afgereisd.”

LEES OOK: Wordt de Dirkslandse haven een trekpleister?

Adrie werkte voor het huwelijk op een boerderij. “Toen we eenmaal kinderen kregen ben ik daarmee gestopt en ben ik thuis gaan werken. Het huishouden runnen en voor de kinderen zorgen. Ik deed niets liever,” vertelt ze.

Vissen
Bas komt eigenlijk van Zuid-Beijerland en Adrie woonde altijd in Klaaswaal, maar na een vistochtje op de Galathese Haven in Oude-Tonge was Bas verkocht. “Dat was in 1972, ik vond het hier prachtig. We hebben een huisje gevonden en zijn meteen verhuisd,” vertelt hij. “We gingen ook vaak vissen in Denemarken. Daar vingen we af en toe zo veel dat er een soort lopendebandwerk van maakten; fileren, schoonmaken en sealen. En natuurlijk ook een deel naar de barbecue.”

Maar het vissen is niet alleen leuk, het werd hem en zijn broer in 1979 bijna fataal. “We waren aan het vissen op de Oosterschelde toen onze boot omkiepte. Ik kon niet zwemmen, dus mijn broer bond me vast aan de boot,” vertelt hij. “We hebben 17 uur lang heen en weer gedobberd met het tij voordat we gered werden door een Belg.” Vijf jaar geleden kon hij de goede daad doorgeven. “Ik was weer met iemand aan het vissen op de Oosterschelde toen we zagen dat een andere boot in de problemen raakte. We hebben de drie inzittende gelukkig kunnen redden.”

Bezigheden
Vissen doet hij niet meer zo vaak, tegenwoordig worden de dagen gevuld met koersballen, sjoelen en kaarten. “We zijn een spelletjes familie,” zegt Adrie enthousiast. “We doen altijd wel een spelletje als we bij elkaar zijn. En we zitten op Facebook, dan kunnen we de vakantiefoto’s voorbij zien komen. Ik vind het leuk om te zien wat iedereen doet.”

Reacties