Wordt Dirkslandse haven trekpleister?

Foto: Sam Fish

De Dirkslandse haven ligt er op het moment maar zielig bij, zo vinden de leden van de Dorpsraad en de groep inwoners van Dirksland die maandag 16 april aanwezig waren bij een bijeenkomst in verenigingsgebouw De Schakel waar werd gesproken over de toekomst van de haven.

Door Sam Fish

Op 19 februari van dit jaar was er al een bijeenkomst over de haven van Dirksland om te kijken wat de inwoners zouden willen zien gebeuren. Zo werd er geopperd om er een wandelpromenade omheen te maken met een aanlegsteiger voor kleine bootjes, opgeleukt met informatieboren en sfeerverlichting. Er i een idee voor een grote trap zoals bij het Diekhuus, die ook meteen functioneert als zitmogelijkheid. Daarnaast is en blijft de parkeersituatie bij de haven een discussiepunt; er wordt geopperd om het gebied autoluw te maken en van de huidige parkeerplaatsen een picknickplaats te maken. Het gebied moet beter toegankelijk worden gemaakt en bankjes erbij. Kortom, het moet frisser.

Die ideeën zijn tijdens deze avond nog eens uitvoerig bekeken met het oog op het budget van 50.000 euro dat beschikbaar wordt gesteld door de provincie Zuid-Holland in het kader van de Erfgoedlijn. Dit bedrag moet echter besteed zijn voor het einde van dit jaar. Daar komt nog bij dat voor het Waterschap per 1 november het stormseizoen begint en dat dus alles vóór 31 oktober klaar moet zijn.

“De haven in inmiddels al uitgediept en schoongemaakt door het Waterschap, maar wat zouden we verder nog kunnen doen?” vraagt Dorpsraadvoorzitter Jan Leenders. “We gaan vanavond alle ideeën van de vorige keer nog even langs om te kijken welke er misschien samengevoegd kunnen worden en welke ideeën prioriteit hebben.”

LEES OOK: Elke eerste dinsdag van de maand een spreekuur over dementie

Uitkomst
Een hoop ideeën blijken te duur of compleet overbodig, maar de avond laat wel zien dat er verandering nodig is en uiteindelijk gaan de neuzen dan toch dezelfde kant op: “Een gezellige steiger met bankjes en prullenbakken, dat is de grootste wens,” laat Jan Leenders aan het einde van de avond weten. “Daarnaast willen we een aanlegplek voor kleine bootjes en uiteindelijk ook informatieborden met foto’s van hoe de haven er vroeger uitzag.”

Wanneer de werkzaamheden aan de haven precies gaan beginnen is niet bekend, alleen dat het voor 31 oktober van dit jaar klaar moet zijn in verband met de financiering.

Reacties

Cookieinstellingen