Vier nieuwe gedenkbomen geplant in Vliedpark

Foto: Sam Fish

De gemeente heeft op vrijdag 15 december vier nieuwe gedenkbomen geplant achter de berg in het Vliedpark in Sommelsdijk. Daarmee staat het totaal aantal gedenkbomen nu op 12 bomen.

Door Sam Fish

Het zijn niet zomaar gedenkbomen die worden geplant. Het zijn bomen voor de 100-jarigen van Goeree-Overflakkee. De familie van een inwoner die 100 jaar wordt krijgt de vraag of ze een boom willen planten voor die persoon. Bij de boom komt dan een bordje te staan met de naam van de persoon en hun geboortedatum en plaats. In dit geval zijn de bomen voor mevrouw Rozendaal-Hoepel, mevrouw Breur, mevrouw Bouwmeester-Stuhr en mevrouw Hoekstra-Van den Band. En al deze dames zijn dit jaar 100 jaar geworden.

Het is nu de derde keer dat de gemeente de gedenkbomen plant in het Vliedpark in Sommelsdijk. De eerste twee keren zat daar ook een inhaalslag bij van inwoners die al ouder waren dan 100 jaar. Zo’n gedenkboom is geen verplichting en de familie kan hem dus weigeren. Maar alle honderdplussers die een boom wilden, hebben hem inmiddels.

Walnoot

De bomen die geplant worden, en eerder al geplant zijn, zijn walnootbomen. Ze staan geplant achter de berg in het Vliedpark in Sommelsdijk. “Deze plek biedt een blijvende en mooie herinnering aan onze gewaardeerde oudste inwoners,” spreekt de burgemeester de aanwezige families toe. “Vorig jaar stonden we hier voor het eerst en inmiddels hebben we een mooie rijtje aan gedenkbomen.”

En het planten van een boom is niet zomaar bedacht. “Bomen staan symbool voor het leven. Ze zijn de longen van onze aarde. Ze nemen CO2 op, stoten zuurstof uit en dragen bij aan de gezondheid van mens en dier. Bomen zijn belangrijk. En we weten met elkaar dat bomen heel oud kunnen worden. Ze kunnen ons overleven, vele generaties zelfs. En het is ook niet voor niets dat we walnootbomen planten. Het zijn gewilde bomen die goed in de zon gedijen. Het zijn sterke bomen, kranig, zoals ze vroeger zeiden. Ze kunnen tegen een stootje. Ze kunnen ook behoorlijk groot worden en zijn waardevol vanwege hun vruchten.”

Met het planten van de bomen wordt er stilgestaan bij het leven van de 100-plussers van Goeree-Overflakkee. “We staan stil bij de bijdragen die u heeft geleverd aan onze gemeenschap,” gaat de burgemeester verder. “Uw wijsheid, ervaring en liefde in al die jaren hiervoor. Uw generatie heeft een hoop meegemaakt. Het is ongetwijfeld niet altijd makkelijk geweest, maar u heeft het wel gehaald. Daar zijn wij als gemeente trots op en met deze bomen willen we u dat laten zien.”

Mee scheppen

Van alle 100-jarigen is alleen mevrouw Breur aanwezig bij het planten van de bomen. Samen met een flinke delegatie van haar familie plant ze de boom. Jawel, ze heeft zelf meegeholpen bij het scheppen van het zand. “Ik vind het toch wel bijzonder hoor, zo’n eigen boom,” laat ze weten. “En als ik dat dan krijg dan wil ik ook wel zelf helpen met het planten ervan. Dit is echt heel leuk.”

Ook burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman steekt haar handen uit de mouwen. “Het is heel mooi om dit met de families te kunnen doen. En ik ben blij dat er zoveel mensen zijn die de gedenkboom accepteren. Het is toch een mooie herinnering die we als gemeente willen bieden.”

Oude bomen

In Nederland zijn oude bomen van tussen de 600 en 800 jaar oud te vinden. “Maar als we verder inzoomen naar het eiland, dan vind je niet zulke oude bomen. Er zijn hier te veel rampen gebeurd om echt oude bomen te hebben,” laat de burgemeester weten. “Hoe oud deze walnootbomen worden, dat is een kwestie van afwachten, maar ze kunnen wel heel oud worden. Misschien worden ze ook wel 100, maar dat maken wij allemaal niet meer mee. Het worden in ieder geval bomen waar je heerlijk onder kunt zitten en van kunt genieten.”

Familie Rozendaal
Familie van mevrouw Rozendaal-Hoepel
familie Breur
Familie van en met mevrouw Breur
familie bouwmeester
Familie van mevrouw Bouwmeester-Stuhr
familie hoekstra
Familie van mevrouw Hoekstra-Van den Band
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen