Annie Bouwmeester viert 100ste verjaardag

Foto: Sam Fish

Honderd maal een ‘hiep, hiep, hoera!’ voor mevrouw Annie Bouwmeester. Op woensdag 5 juli vierde zij namelijk haar honderdste verjaardag.

Door Sam Fish

“Ik had niet verwacht dat ik zo oud zou worden, maar het is hartstikke fijn en hartstikke leuk,” laat Annie weten. En bij dat laatste bedoelt ze vooral alle aandacht die ze krijgt op haar verjaardag. “Ik word echt verwend. Ik krijg lieve kaarten en cadeautjes en mijn familie is bij me. Ik ben heel dankbaar dat iedereen er is vandaag.”

Taart, kaarten, cadeautjes en bloemen. Zelfs burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman bracht een bezoekje aan de jarige Jet. “Wat bijzonder dat u langs komt. Komt u echt speciaal voor mij? Dat hoeft toch niet,” reageert ze bescheiden op de felicitaties van de burgemeester. Die geeft op haar beurt aan dat ze het alleen maar gezellig vindt dat ze erbij mag zijn op deze bijzondere dag. “En ik heb nog een cadeautje voor u meegebracht.” Het is de geboorteakte van Annie. Honderd jaar oud en door het cursieve handschrift lastig te lezen, maar een bijzonder document om te mogen ontvangen. “Hartelijk bedankt, dat is heel lief van u. Dat had toch niet gehoeven. Ik vind dit heel leuk.”

100 jaar

Annie werd 100 jaar geleden geboren in Rotterdam. Het grootste deel van haar leven woonde ze in Hellevoetsluis en dat is ook waar haar familie op dit moment woont. Haar man Gerard bracht haar na hun eerste ontmoeting thuis “en de rest is geschiedenis,” vertelt Annie. Ze kregen samen twee kinderen. Die zorgden op hun beurt voor twee kleinkinderen en er zijn twee achterkleinkinderen. Om en om komen ze regelmatig bij Annie op bezoek. “Dat vind ik echt heel erg fijn, zo lief! Ik ben bijna nooit alleen, daar ben ik blij om.”

Voor haar huwelijk deed ze veel kantoorwerk, administratieve werkzaamheden. Na haar huwelijk met Gerard ging ze voor hem werken. “Hij was vrachtwagenchauffeur en begon voor zichzelf. Ik ben toen de planning gaan doen voor hem.”

Inmiddels is Gerard zo’n 20 jaar geleden overleden en is ze sinds die tijd alleen. Ongeveer drie jaar geleden brak ze haar heup door een val en sinds dien woont ze in woonzorglocatie Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk. “Ik woon hier prima,” laat ze weten. “Het is altijd erg gezellig met de andere mensen van de woongroep. En ik lees en puzzel graag, dus ik hoef me niet te vervelen.” Ze is tegenwoordig een beetje vergeetachtig, maar met deze leeftijd moet dat kunnen.

Gedraag je

“Ik ben altijd heel hecht geweest met mijn dochter,” vertelt de jarige Jet. “Ze is altijd mijn rechter hand geweest en ze is mijn beste vriendin. En dat gaat nooit veranderen. En ik ben vandaag zo enorm verwend met kaartjes, cadeaus, bloemetjes en gezelschap. Ik voel me hartstikke goed en ik hoop dat dat zo blijft gaan. Ik wens ook iedereen het beste.”

De burgemeester vraagt op een gegeven moment wat haar geheim is om honderd jaar te mogen worden. “Je moet je goed gedragen en blijf op het rechte pad,” zegt ze. “Als je dat doet, dan kom je er wel. Ik heb me altijd goed gedragen en heb tot mijn 90ste nog auto gereden. Ik heb zelfs tot mijn 96ste nog zelfstandig thuis gewoond. Dus gedraag je, dan word je oud.”

Cookieinstellingen