Briljanten huwelijk voor de familie Buurveld

Foto: Sam Fish

Het is feest bij woonzorglocatie het Spectrum in Stellendam. Niet alleen bestaat het 12,5 jaar, bewoners Hannie (92) en Leen (89) zijn ook nog eens 65 jaar getrouwd!

Door Sam Fish

Het begon voor de twee bij café de Kok in Sommelsdijk. Leen komt zelf uit Sommelsdijk en Hannie uit Dirksland. Maar Hannie kwam elke week naar het café om te dansen. “Op een avond zag ik daar Leen en hij probeerde ook te dansen, maar dat kon hij niet echt. De keren dat hij op mijn tenen heeft gestaan kan ik niet op mijn vingers tellen. Maar hij maakte een hoop goed met hoe hij eruit zag. Hij had altijd kleding aan die eigenlijk helemaal niet bij die tijd paste. Dat maakte hem zo leuk.”

Toch heeft het even geduurd voordat de twee echt een stel werden. “Ik was helemaal niet van plan om verkering te nemen en ik zag de ervaringen van mijn zussen, ik vond het wel prima om alleen te zijn,” zegt Hannie. “Het begon ook alleen maar als vriendschap, maar uiteindelijk bloeide er toch iets.”

Familie

De twee kregen vier dochters en een zoon. De relatie met hun dochters is moeilijk, maar hun zoon Leo is hun mantelzorger. Elke dag komt hij langs bij zijn ouders om hen te helpen met van alles en nog wat. “We zijn heel blij met hem,” laat Hannie weten. “We hebben de laatste jaren veel dingen meegemaakt, maar ik ben blij dat hij er nog steeds is voor ons.”

Leo laat weten dat hij het niet anders zou doen. “Ik heb dit van mijn moeder geleerd. Zij stelde altijd iedereen voorop en dat heb ik van haar overgenomen. Ik vind het niet meer dan normaal dat ik dit voor hen kan doen.”

Werk

Leen werkte jaren op zee, maar stopte toen Hannie zwanger was van hun eerste kindje. Hij is toen de constructie in gegaan en heeft nog op hoogspanningsmasten gewerkt. Hij werkte zelfs mee aan de bouw van de Van Brienenoordbrug. Tegenwoordig kan hij niet veel meer, maar gaat hij nog graag naar beneden voor een kopje koffie. Binnenkort kan hij dat samen met Hannie doen als zij een elektrische rolstoel krijgt.

Hannie werkte op het land en verzorgde bij diverse mensen de huishouding. Ze facetimet nu elke dag met haar zoon en speelt graag piano. Verder zijn de twee vooral blij dat ze elkaar nog hebben en dat ze elkaar gezelschap kunnen houden. “Het is een rustgevend wijffie,” laat Leen weten. “Ik ben nog altijd heel blij met haar.”

Cookieinstellingen