Zes nieuwe gedenkbomen geplant in Sommelsdijk

Foto: Sam Fish

In 2022 plantte de gemeente al twee gedenkbomen in het Vliedpark in Sommelsdijk. Daar zijn er op vrijdag 24 maart nog eens zes bij geplant. Daarmee hebben alle 100-jarigen en ouder die dat willen een gedenkboom achter de grote berg.

Door Sam Fish

Slechts twee van de zes ouderen waren aanwezig bij het planten van hun boom. Dat is met sommige leeftijden ook gewoon bijna niet meer haalbaar. Maar voor hen was er wel familie aanwezig die hielpen bij het planten. De aanwezigen waren mevrouw Van Ham van 101 jaar en de 100-jarige meneer Polder. Mevrouw Van Ham heeft onlangs haar heup gebroken was dus niet in staat om te helpen bij het planten. Wel genoot ze heerlijk van het zonnetje dat scheen. Maar meneer Polder pakte nog actief de schep erbij om te helpen met het planten van zijn eigen gedenkboom. En de trots spatte er vanaf.

Gedenkbomen

“Bomen staan voor leven, ze zijn de longen van de aarde,” vertelde burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman bij het planten. “Ze dragen bij aan de gezondheid van mens en dier. En bomen kunnen heel oud worden. De oudste boom is Old Tjikko, een spar in Zweden. Op het eerste gezicht is dat geen grote boom. Hij is iel en slechts 4 meter hoog. Maar de wortels zijn toch al 9550 jaar oud, deze boom blijft zich namelijk klonen. Een andere indrukwekkende boom is bijna 4900 jaar oud en die staat in Californië, in Amerika. Dat is een dennenboom genaamd Methuselah.”

In Nederland zijn ook oude bomen van tussen de 600 en 800 jaar oud. “Maar als we verder inzoomen naar het eiland, dan vind je niet zulke oude bomen. Er zijn hier te veel rampen gebeurd om echt oude bomen te hebben,” laat de burgemeester weten. “Hoe oud deze walnootbomen worden, dat is een kwestie van afwachten, maar ze kunnen wel heel oud worden. Het worden bomen waar je heerlijk onder kunt zitten en van kunt genieten.”

De 100-jarigen

De bomen worden dus geplant voor de 100-jarigen, hun familie en verzorger. “De afgelopen eeuw zijn deze mensen niet gespaard van pijn en verdriet. Deze generatie heeft erge dingen meegemaakt. Het is ongetwijfeld niet altijd makkelijk geweest, maar deze mensen hebben ook mooie momenten gekend. Als ik voor hun verjaardag langs mag komen, vraag ik ook altijd wat hun geheim is,” vertelt de burgemeester. “Het antwoord dat ik dan krijg is vaak in dezelfde richting: Gewoon adem blijven halen en tevreden zijn met wie je bent.”

De gedenkbomen zijn geplant voor mevrouw Van Ham-Schell (101), mevrouw Koppenaal-Hotting (100), mevrouw Verhage-Moerkerk (101), Mevrouw Tanis-Tanis (103), mevrouw Melissant-van Wageningen (106) en meneer Polder (100).

Gedenkbomen 100-jarigen Vliedpark Sommelsdijk

Cookieinstellingen