Platina huwelijk voor de familie Wolfert uit Dirksland

Foto: Sam Fish

Groot feest in Dirksland. Janny (90) en Dingeman (93) Wolfert vierden op maandag 27 juni hun zeventigste huwelijksdag. Dat vraagt om een speciaal bezoekje van de burgemeester.

Door Sam Fish

Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman komt niet met lege handen binnen. “Deze is voor u namens de gemeente,” zegt ze als ze een cadeautje overhandigt. Het is de trouwactie die het echtpaar zeventig jaar geleden ondertekende. “En deze is namens de koning,” en ze overhandigt Dingeman Wolfert en envelop. Het is een brief van het Koningspaar om hen te feliciteren met hun mooie trouwdag. “Wilt u de koning namens ons bedanken?,” vraagt hij. “We hebben ook een taart gekregen, daar mag u hem ook voor bedanken.”

Terug de tijd in

Als de burgemeester eenmaal zit en iedereen een kopje koffie en koninklijk gebakje heeft, begint het gesprek. Dingeman en Janny praten al snel over vroeger. Janny was een echte huisvrouw. “De man die de elektrische wasmachine heeft uitgevonden, mogen ze ook wel een taartje brengen,” zegt ze lachend. “Ik moest alles nog met de hand doen, maar gelukkig kreeg ik veel hulp van Dingeman.” En dat doet hij nog steeds graag.

Het echtpaar ontmoette elkaar tijdens een feest op het plein in Melissant. “Daar deden we hossen en daar hebben we elkaar ontmoet,” vertelt Janny, die zelf uit Melissant komt. “Later kwamen we elkaar ook nog tegen tijdens het stapavondje. We kwamen elkaar regelmatig tegen na die eerste ontmoeting. Ik vond het meteen al leuk. Dit klinkt heel basaal, maar hij was knap en had heel mooi haar.”

Gelukkig sloeg ook bij Dingeman de vonk al snel over. “Ik vond haar ook heel leuk,” vertelt hij. “Op een gegeven moment moest ik naar Indië. We hebben elkaar toen de trouw beloofd en we schreven elkaar elke dag brieven. Het was even wennen toen ik na anderhalf jaar weer thuiskwam, maar het voelde nog steeds heel goed.”

De familie

Ongeveer vijf jaar na hun eerste ontmoeting stapten de twee in het huwelijksbootje. Samen kregen ze acht kinderen, van wie er helaas twee zijn overleden. Eén dochtertje was pas 16 maanden toen ze kwam te overlijden. “De doodsoorzaak is nooit echt vastgesteld, maar het vermoeden was een hersenvliesontsteking,” vertelt Dingeman. “En onze dochter Ria is met 41 jaar overleden aan een hersentumor.”

In totaal heeft het stel 29 kleinkinderen van wie er ook twee zijn overleden. En inmiddels zijn er ook al 35 achterkleinkinderen. Achter-achterkleinkinderen zijn er nog niet. “Al die verliezen zijn hard, maar we kennen ook veel zegeningen in ons leven. Dat mogen we niet vergeten. We hebben altijd een heel fijn gezin gehad, en nog steeds,” benadrukt Dingeman. “We halen heel veel troost en kracht uit het psalmenboek.” En het geheim van zo’n lang en gelukkig huwelijk? Ze geven elkaar de ruimte en vullen elkaar aan. “We genieten nog elke dag van en met elkaar.”

Werk

Janny werkte voor haar huwelijk bij een boer in Melissant. En zelfs daarvoor werkte ze al als werkster bij mensen thuis. Na haar huwelijk heeft ze veel in haar eigen huishouden gewerkt. Maar niet alleen voor haar eigen gezin, ze stond altijd voor iedereen klaar. Er was altijd reuring en gezelligheid in huis. Dat Dingeman een echte spelletjesliefhebber is, droeg daar enorm aan bij. Risk, Kolonisten van Catan, er werd altijd iets gespeeld. Zelfs nu maakt hij nog graag Sudoku’s en spelen Janny en Dingeman nog elke avond een potje Rummikub.

Dingeman zelf werkte als jongeman, al sinds zijn twaalfde, op het land. Hij werd uitgezonden naar Indië en startte daarna een witlofbedrijf met wat anderen. Dat kon hij echter na een operatie aan zijn rug niet langer doen. Hij werd daarom broodbezorger, wat een enorm sociale functie was. Hij ging nog korte tijd terug naar het witlofbedrijf, maar keerde toch terug als broodbezorger. Tot hij met 59 jaar met de vut ging. En zelfs daarna hielp hij zijn zoon nog vaak met zijn witlof bedrijf. Stilzitten zat er dus echt niet in voor hem.

Altijd Dirksland

Janny komt uit Melissant, maar Dingeman is een echte Dirkslander. “Geboren en getogen, altijd hier gebleven,” zegt hij. “We hebben altijd aan de Oude Wei gewoond, daar ben ik ook geboren. Mijn vrouw kreeg echter problemen met haar been, dus we konden daar niet blijven. Veertien jaar geleden kregen we de kans om te verhuizen naar de Mauritshof en dat was de perfecte oplossing. Sinds dien wonen we hier.”

En ze wonen er fantastisch, vindt ook Janny. “Het is hier beneden altijd heel erg gezellig met de koffieochtenden en de spelletjes. We genieten echt van de gezelligheid in de flat. Ik heb ook graag mensen om me heen.”

Familie Wolfert viert 70-jarig huwelijk platina

Cookieinstellingen