Gedenkbomen voor 100-jarigen in Vliedpark Sommelsdijk

Foto: Sam Fish

Een nieuw cadeau van de gemeente voor de honderdplussers van het eiland. Zij krijgen vanaf nu een gedenkboom aangeboden. De eerste twee hiervan zijn op vrijdag 25 maar geplant achter de berg in het Vliedpark in Sommelsdijk. En natuurlijk was dat een bijzonder moment.

Door Sam Fish

Sinds vrijdag staan er slechts twee bomen, maar in november komen er nog zeker 12 bij. Dat zijn de bomen voor de inwoners van het eiland die al honderd jaar of ouder zijn. Iedereen die vanaf nu honderd jaar wordt en op Goeree-Overflakkee woont, krijgt ook een boom aangeboden. En dan is er ook nog de optie om bij de boom een bordje te zetten met hun naam, geboorteplaats en geboortedatum.

De eerste twee bomen zijn voor de 103-jarige mevrouw Klem uit Herkingen en de 100-jarige mevrouw Poortvliet uit Dirksland. Mevrouw Poortvliet kon helaas niet zelf aanwezig zijn bij het planten, maar haar zoon was er wel bij. Mevrouw Klem was wel aanwezig bij het planten van de boom. Het werk was echter te zwaar voor haar en dus heeft haar zoon geholpen bij het planten. Daarbij werden beide zoons uiteraard bijgestaan door een team van de gemeente. Maar ook wethouder Tea Both-Verhoeven en burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman waren erbij.

Walnotenboom

De gedenkbomen die in het Vliedpark worden geplant zijn walnootbomen. “Dat zijn hele goede bomen,” vertelt wethouder Both. “Deze bomen halen het CO2 uit de lucht en vogels zijn dol op de noten die erin groeien. Het past dus heel goed binnen het duurzaamheidsplan van de gemeente én het is goed voor de natuur.” En daarbij zijn de bomen ook erg symbolisch. Zo zijn ze natuurlijk gekozen omdat ze goed bij de grond van het Vliedpark passen. Maar daarbij kunnen walnootbomen ook 100 jaar worden. Erg passend bij de situatie dus.

En een mooi idee, maar niet zelf bedacht. “Ze zeggen wel eens ‘Beter goed gejat dan slecht bedacht’,” gaat Both verder. “We zagen dat dit gedaan werd in een andere gemeente en vonden het een heel mooi idee. We besloten daarom iets soortgelijks ook binnen onze gemeente door te voeren. Er wordt heel vaak gehamerd op het feit dat we meer bomen moeten planten en dit is een mooie aanleiding om dat te doen.” De gemeente laat weten alleen deze week al zeker 25 bomen te hebben geplant op het eiland. “En dat is goed nieuws, want mensen zijn gelukkiger in een groene omgeving,” aldus de wethouder.

Een herdenkplaats voor de ouderen

De mensen voor wie de bomen geplant worden zijn nog in leven. Een gedenkboom klinkt dan misschien erg dubbel. Maar het gaat er vooral om dat deze generatie een hoop heeft betekend voor de gemeenschap. Op deze manier worden zij bedankt voor hun inzet en zal het nooit vergeten worden. Daarbij is het ook voor de familie een mooie gedachte dat hun ouders of grootouders altijd in de buurt blijven. Weliswaar in de vorm van een boom, maar het is een mooie plek om even langs te gaan.

Gedenkbomen 100-jarigen Vliedpark Sommelsdijk

Cookieinstellingen