Gemeente heeft afscheid genomen van oud-raadsleden

Foto: Sam Fish

De gemeente Goeree-Overflakkee heeft op dinsdagavond 29 maart afscheid genomen van 12 raadsleden. Zij hebben geen nieuwe zetel gekregen na de gemeenteraadsverkiezingen.

Door Sam Fish 

“De kiezer heeft gesproken en de nieuwe raad is een feit,” begint burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman de avond. Twaalf raadsleden verlaten deze avond de gemeenteraad. Sommigen hebben daar zelf voor gekozen, voor anderen komt het door zetelverlies voor de partij of voorkeursstemmen voor een partijgenoot. Voor deze twaalf mensen komen vanavond, woensdag 30 maart, veertien anderen terug. Doordat de gemeente 50.000 inwoners heeft, zijn er twee zetels bijgekomen. Daarmee bestaat de raad vanaf vanavond uit 31 raadsleden.

De raadsleden die deze avond afscheid namen kregen uiteraard een bloemetje en een cadeau. Het is een pen gemaakt van oude deuren van het Fort Prins Frederik uit Ooltgensplaat. “Een mooi herinnering aan het eiland, maar ook iets bruikbaars,” vertelt de burgemeester. Maar dat is voor vijf mensen niet alles. Vijf oud-raadsleden zijn deze avond namelijk ook benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Dat gebeurt als een raadslid vertrekt na minimaal 12 jaar in de gemeenteraad te hebben gezeten.

Lintjesregen

Met vijf decoraties voelde het een beetje als een lintjes regen. En die kregen ze dus ook niet zomaar toegekend. Het begon bij de heer Pipping van de ChristenUnie. Hij heeft precies twaalf jaar in de gemeenteraad gezeten en kreeg daarvoor dus een lintje. De volgende was mevrouw Reijerkerk van de VVD. Zij zat al 16 jaar in de gemeenteraad van het eiland. Het derde lintje was voor mevrouw Van den Nieuwendijk van Algemeen Burger Belang. Zij nam deze avond afscheid na 18 jaar in de gemeenteraad te hebben gezeten. Ook de heer Van der Boom van de SGP kreeg een lintje voor zijn 20 jaar lange toewijding aan de raad. En het laatste lintje ging naar de heer Van der Meer van Eiland Van Vrijheid. Hij zat maarliefst 28 jaar in de gemeenteraad op Goeree-Overflakkee.

De lintjes werden opgespeld door de burgemeester, uit naam van koning Willem-Alexander. Dit gebeurde uiteraard allemaal onder toeziend oog van familieleden. De vijf gedecoreerde zie je op de foto onderaan dit bericht samen met de burgemeester.

Afscheid overige leden 

Maar bovengenoemde gedecoreerden waren niet de enigen die de raad verlieten. Ook de volgende raadsleden hebben afscheid genomen van hun collega’s:

  • Nynke Zwaga (VVD)
  • Akkie Krouwel-Plantenga (VKGO)
  • Lobke van Oorschot-Koppens (CDA)
  • Cees Grinwis (PvdA)
  • Liesbeth Keijzer-Westhoeve (CDA)
  • Pieter Breederveld (SGP)
  • Binic Vreugde (VVD)

Ook deze raadsleden werden persoonlijk bedankt door de burgemeester. Ook zij kregen een bloemetje en een cadeau. Vanavond, woensdagavond 30 maart, worden de veertien nieuwe raadsleden én de 17 terugkerende raadsleden geïnstalleerd. Hun eerste bijeenkomst is meteen op donderdag 31 maart. Dat is een dialoogavond. De eerstvolgende raadsvergadering is op donderdag 21 april.

gedecoreerden bij afscheid gemeenteraad 2022

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen