105 maal hoera voor mevrouw Melissant uit Herkingen

Foto: Sam Fish

Vrijdag 10 december was een bijzondere dag voor mevrouw Melissant uit Herkingen. Niet alleen vierde ze op deze dag haar honderd-en-vijfde verjaardag. Ze is daarmee ook meteen de oudste inwoonster van het eiland!

Door Sam Fish

Een bezoekje van de gemeente zit er helaas niet in. Met de huidige coronamaatregelen hebben ze de fysieke bezoekjes tijdelijk stopgezet. Gelukkig mogen we vanuit de krant nog wel even op bezoek blijven komen. Zo’n prachtige leeftijd en zo’n mooie titel mogen immers niet onopgemerkt blijven! En zo bijzonder als wij het vinden, zo nuchter blijft Jannetje er zelf onder. “Daar voel je niets van hoor, dat gebeurt gewoon. Zo speciaal is dat niet,” zegt ze als gevraagd wordt wat ze ervan vindt de oudste persoon van het eiland te zijn.

Herkingen

Mevrouw Jannetje Melissant is geboren en getogen in Herkingen en is ook nooit weggegaan. Ze woont dus al 105 jaar in hetzelfde dorp. Het is dan ook niet raar dat er elke vijf minuten wel een verjaardagskaart op de mat valt. Mensen weten heel goed wie ze is en weten de Jarige Jet goed te vinden. Toch komt ze niet echt meer buiten.

Tijdens het bezoekje voor haar 103de verjaardag vertelde ze dat ze het eng vindt om naar buiten te gaan. “Ik hoor niks meer, dus ik hoor ook het verkeer niet meer aankomen,” vertelde ze toen. “Ik blijf dan liever veilig binnen. Er komen vaak zat mensen langs.” Stokdoof is ze nog steeds, communiceren gebeurt met pen en papier waarop zij antwoord geeft. Maar het bezoek is helaas minder geworden.

Corona-eenzaamheid

Want niet alleen de gemeente gaat niet meer op bezoek bij mensen. Iedereen is de afgelopen twee jaar een stuk voorzichtiger geworden. Want tot twee jaar geleden kreeg ze meerdere mensen per week over de vloer. Nu komen haar zoon en schoondochter nog wel elke dag langs en ook komt een vriendin elke woensdag. Maar daar houdt het op. En dat zorgt wel voor wat eenzaamheid. Dat ziet ook kleindochter Rieneke. “Het is niet raar dat mensen wegblijven, ik ben zelf ook voorzichtig,” vertelt ze. “Maar ik vind het wel rot om te zien. Ze houdt enorm van gezelschap. Ik hoop dat we snel maar weer allemaal bij iedereen op bezoek kunnen. Want mijn oma is natuurlijk niet de enige die dit meemaakt.”

Dat geldt ook voor de gezamenlijke ruimte in het gebouw waar ze woont. Ze kwam daar regelmatig, daar haalt ze ook haar leesboeken vandaan. Maar door corona is het niet meer mogelijk om daar dingen te organiseren. Die contacten mist ze erg.

Familie

Voor corona was Jannetje Melissant dus helemaal niet eenzaam. Dat kan ook bijna niet met zo’n grote familie. Samen met haar man kreeg ze twee kinderen, een zoon en een dochter. Hun dochter overleed helaas jaren geleden al en sinds 1988 is mevrouw weduwe. Ze heeft verder zeven kleinkinderen, acht achterkleinkinderen en nog eens 11 achterachterkleinkinderen.

Schoondochter Nel is een grote hulp voor de Jarige Jet. Zij neemt veel zorgen uithanden en zorgt ook dat de verjaardag vlekkeloos verloopt. “Vanmiddag vieren we het met wat visite bij mij thuis,” vertelt ze. “Dat doen we nu een paar jaar zo, dat is gewoon makkelijker. Ik heb net iets meer ruimte en een vaatwasser. Dat scheelt weer afwas.”

In de ochtend viert ze haar verjaardag gewoon thuis. “Ik kan moeilijk in de visbank gaan zitten,” grapt ze.

Lekker thuis

Naast de hulp van schoondochter Nel krijgt mevrouw Melissant één keer in de week huishoudelijke hulp. Daarnaast krijgt ze ook twee keer in de week zorghulp en krijgt ze elke dag een heerlijke maaltijd van Tafeltje Dekje. Door deze hulp kan ze lekker thuis blijven wonen. Ze woont al 34 jaar op haar huidige adres en zou er niet weg willen. “Ik zit hier goed,” laat ze weten.

Het geheim

Echt een geheim heeft mevrouw Melissant niet om zo oud te mogen worden. “Dat gebeurt gewoon, dat heb je niet in de hand. Als er een geheim voor was, dan zou niemand meer wegvallen,” zegt ze. “Ik blijf gewoon lekker bezig. Ik lees graag en als er wol is, dan maak ik graag dekentjes. Maar de jeugd breit niet meer, dus er is ook niet overal meer wol te krijgen.”

Mevrouw Melissant 105 jaar oudste inwoner

Cookieinstellingen