Ondanks de verkeerde datum toch een mooie verjaardag

Foto: Sam Fish

Mevrouw Cornelia Tanis is bij veel mensen beter bekend als Kee. Op donderdag 18 november mocht ze maar liefst 102 verjaardagskaarsjes uitblazen. Of toch op al woensdag de zeventiende?

Door Sam Fish

De vader van Cornelia was een drukke man, hij werkte hard om voor zijn gezin te kunnen zorgen. Toen het moment kwam om de geboorte van zijn dochter aan te geven was hij blijkbaar een klein beetje in de war. Want zijn dochter werd geboren op 17 november, maar op haar geboorteakte staat 18 november.

Het verhaal komt aan de orde als de burgemeester een cadeau overhandigt namens de gemeente. Mevrouw Tanis ziet niet meer zo goed en dus helpt de burgemeester met het uitpakken van de ingelijste geboorteakte. De dochter sluit aan om de akte voor te lezen.

Klarenbeek

Cornelia is een echte Ouddorpse, geboren en getogen. Zeventig jaar lang woonde ze in boerderij de Klarenbeek. Ze wordt dan ook door sommige mensen Kee van de Klarenbeek genoemd. Ze woonde daar met haar man die helaas al 32 jaar geleden is komen te overlijden. Van hun vijf kinderen zijn er nog drie dochters in leven. Twee kinderen, een zoon en een dochter, zijn ook overleden. Een pijnlijke herinnering voor de hele familie.

Maar het is niet allemaal verdriet. De familie is namelijk uitgebreid met 13 kleinkinderen en er zijn ook maar liefst 21 achterkleinkinderen. Ook woont mevrouw Tanis alweer 5 jaar in de Vliedberg in Ouddorp. Ze kwam hier terecht om te revalideren van een operatie, maar is nooit meer weggegaan. “Ik woon hier goed. Zolang ik Ouddorp niet uit hoef ben ik tevreden,” laat ze weten.

Breien

Ze loopt, ziet en hoort slecht, maar dat mag de pret niet drukken. Ze heeft veel pijn overgehouden aan de operatie van 5 jaar geleden. Daardoor loopt ze slecht, maar ze doet het nog elke dag. Gewoon een rondje door het gebouw met de rollator. Verder breit ze graag. “Ik maak wat, puur op gevoel, en dan rol ik het weer af. Dan kan ik weer opnieuw beginnen,” vertelt ze. Doordat haar ogen slechter worden is het niet meer mogelijk om echt dingen te maken. “Ik maakte vroeger veel sokken, maar dat kan ik niet meer. Nu is het gewoon ontspannend om te breien. Ik doe het puur op gevoel.”

Bezoek tot de kerst

Door corona kan er, net als vorig jaar, geen groot feest gegeven worden. Met de huidige regels mogen er twee mensen per dag op bezoek komen bij iemand in de Vliedberg. En dus is er een heel schema gemaakt voor de verjaardagsvisite. Vorig jaar was dat schema zo lang dat er nog tot de kerst verjaardagsvisite langskwam bij de jarige Jet. Maar zo erg vindt mevrouw Tanis het niet. Op deze manier kan ze veel beter contact leggen met haar visite.