Vrijspraak in hoger beroep na bomdreiging gemeente

Foto: Sam Fish

Sommelsdijker Florian van der Weide is in hoger beroep vrijgesproken van bedreiging tegen de gemeente Goeree-Overflakkee.

Door Sam Fish

Het is inmiddels twee jaar geleden dat er dreigingen werden geuit richting de burgemeester en de gemeenteraad. Tijdens het voorval werden er diverse uitspraken gedaan door Van der Weide. Zo had hij een bericht geplaatst op zijn Facebookpagina. Daarin schreef hij ‘alsof ze willen dat iemand met een bom de raadszaal binnenloopt’. Ook had hij een tekst geschreven waarin het erop neerkwam dat sommige mensen onder de grond gestopt moesten worden. Want ‘opgeruimd staat netjes’.

Het kwam waarschijnlijk allemaal na een ruzie met de gemeente over softdrugs. De burgemeester had de woning van Van der Weide voor drie maanden gesloten. Er was namelijk een handelsvoorraad aan drugs gevonden. Hij zegt zelf de drugs medicinaal te gebruiken voor zijn epilepsie.

Voor de rechter

De rechtbank van Rotterdam heeft de man in juni 2019 veroordeeld. Hij kreeg een werkstraf van 180 uur opgelegd en een voorwaardelijke celstraf van 90 dagen. Echter ging Van der Weide in hoger beroep. Van der Weide laat ons weten dat hij daarin is vrijgesproken. Volgens hem kwam dat doordat “de rechter het ermee eens was dat het menselijk kan zijn dat de ander een verkeerde indruk heeft van wat iemand eigenlijk met een uitspraak bedoelt,” aldus Florian.

De man laat weten dat hij nooit daadwerkelijk met een bom heeft bedreigd. Hij gaf “enkel een voorbeeld hoe ernstig de situatie moet zijn voordat een gemeente gehoor geeft”.