Jaap Jongejan onderscheiden met Koninklijk lintje

Foto: Wim van Vossen

Een bijzondere verrassing voor Jaap Jongejan. Hij werd op zaterdagmiddag 23 oktober onderscheiden in het clubgebouw van de Postduivenvereniging De Combinatie in Middelharnis.

Jongejan is voorzitter van de vereniging en was in het clubgebouw voor het 100-jarig jubileum van de club. Daar werd hij echter zelf verrast door burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. Zij mocht hem benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Jaap Jongejan

Jongejan is sinds 1979 voorzitter van de Postduivenvereniging in Middelharnis. Daarvoor was hij al ruim 10 jaar bestuurslid bij Postduivenvereniging De Reisduif in Sommelsdijk. Hij is dan ook een begrip binnen de duivensport. Zowel op Goeree-Overflakkee als regionaal is hij een bekende.

Naast voorzitter is hij ook inkorfleider en voorzitter van de tentoonstellingscommissie. Hij vertegenwoordigt De Combinatie binnen en buiten de duivensport. Daarnaast is hij al 25 jaar afgevaardigde in het Samenspel Zuid Hollandse Eilanden. Die bestaat uit 10 postduivenverenigingen van Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten. Ook hier vervult hij sinds 2007 de functie van voorzitter. Vanuit die functie is hij afgevaardigde bij vergaderingen waar beslissingen worden genomen voor de duivensport in de provincie.

Vliegseizoen

Jongejan heeft ook een belangrijke taak tijdens het vliegseizoen. Hij zorgt ervoor dat de vele duizenden duiven met een juiste controle en registratie in de reismanden worden gezet. Tevens is hij nauw betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse tentoonstelling. Maar ook de duivenkeuring en de kampioenenmiddag vallen op zijn bord. Die laatste is bekend bij de regionale, nationale en zelfs internationale duivenliefhebbers.

Complimenten

De burgemeester complimenteerde Jaap niet alleen om zijn liefde voor de duivensport. Ze waarderen ook dat hij zijn expertise jarenlang op bevlogen wijze inzette op bestuurlijk gebied. Dat is waardevol voor de lokale samenleving.

Onderscheiding Jaap jongejan 4