Wijna en Joop Kreeft vieren 60-jarig huwelijk

Foto: Sam Fish

Wijna (82) en Joop (87) Kreeft uit Nieuwe-Tonge vierden op woensdag 8 september hun diamanten huwelijk. Het stel is al 60 jaar getrouwd.

Door Sam Fish

De twee leerden elkaar kennen tijdens het stapavondje op D’n Diek in Middelharnis. De vonk sprong al snel over en de twee gingen regelmatig samen dansen en naar de bioscoop. Vijf jaar later besloten ze hun liefde te verzegelen met een huwelijk.

Het stel kreeg samen drie kinderen. Inmiddels zijn er 4 kleinkinderen en één achterkleinkind. En met de hele familie zijn ze onlangs lekker gaan eten. “We moesten het wat eerder vieren dan vandaag,” vertelt Wijna. “Onze dochter woont in Amerika en is daar lerares. De scholen zijn daar nu weer begonnen, dus ze kon niet op de dag zelf komen. Maar ze is dus iets eerder hier heen gekomen en daar zijn we heel blij mee. Het was leuk om iedereen bij elkaar te hebben.”

Werk

Joop werkte altijd op het landbouw. Totdat de Watersnoodramp gebeurde. Er was weinig tot geen werk meer op het eiland en hij werd gevraagd om te gaan werken in de haven. Zo kwam hij als operator op de Botlek terecht. “Ik werkte toen bij Pakhuismeester, tegenwoordig is dat Paktank,” vertelt hij. “Ik vond het erg leuk om te doen. Met 56 jaar mocht ik met pensioen, maar ik ben nog twee jaar langer gebleven.”

Wijna werkte altijd in de huishouding, zowel voor het huwelijk als erna. “Ik zorgde ook veel voor oudere mensen in de buurt,” vertelt ze. “Ik wilde graag verpleegster worden, maar dat mocht niet van mijn moeder. Zo heb ik die wens toch een beetje uit laten komen. Ik vond het altijd erg fijn om de mensen te helpen waar ik kon.”

Tegenwoordig puzzelt en leest Joop veel. “Ik niet, daar heb ik geen tijd voor,” zegt Wijna. “Ik heb altijd wel iets anders te doen.” Verder is Joop ook graag in de tuin bezig met de bloemen. “Daar mag niemand anders aankomen, dat is mijn domein,” laat hij streng maar lachend weten. “Ik vind het heerlijk om in de tuin te werken en het is ook mooi om naar te kijken.”

Burgemeester op bezoek

Uiteraard is een diamanten huwelijk een bezoekje waard van de gemeente. En dus kwam ook burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman langs om het echtpaar te feliciteren. “Ik vond het heel leuk om u te leren kennen,” sluit ze haar bezoek af. “Ik hoop dat ik vaker langs mag komen.”