101 verjaardagskaarsjes voor Janna van der Valk

Foto: Sam Fish

Oud worden is een feit. Maar dat je je honderd-en-eerste verjaardag mag vieren, dat kan niet iedereen. Het is mevrouw Van der Valk-Schol wel gelukt.

Door Sam Fish

De grote dag was op woensdag 25 augustus. Als cadeau voor deze bijzondere verjaardag, heeft de gemeente haar geboorteakte ingelijst. Deze wordt overhandigd door wethouder Berend Jan Bruggeman. Ze moet er haar vergrootglas voor pakken, maar ze vindt het helemaal geweldig. Adriana, staat er op de akte, maar mensen kennen haar als Janna. “Ik vind dit echt heel erg bijzonder, maar het is wel moeilijk te lezen,” zegt ze. Het is dan ook een oud en cursief handschrift.

Familie

In de woonkamer zijn tijdens het verjaardagsbezoek vier generaties aanwezig. Natuurlijk is daar Janna. Maar ook haar dochter, kleindochter en achterkleindochter zijn erbij. Met haar man kreeg ze één dochter. In totaal heeft ze nu vier kleinkinderen en negen achterkleinkinderen. In 1992 kwam haar man te overlijden, ze waren toen 48 jaar getrouwd.

Maar niet alleen de drie generaties en de gemeente kwamen langs voor haar verjaardag. Ook haar broertje en zijn vrouw kwamen op visite en nog een andere schoonzus kwam langs. “Vorig jaar kon niemand komen, dus ik ben blij dat ze er waren,” zegt mevrouw Van der Valk.

Middelharnis

Haar hele leven heeft Janna in Middelharnis gewoond. “Geboren en getogen en ik ga hier nooit meer weg,” zegt ze. Inmiddels woont ze alweer 29 jaar in haar huidige woning en krijgt ze hulp van Careijn om daar te kunnen blijven. “Ik zit hier goed.”

Werk

“Ik heb van alles gedaan,” zegt ze als er wordt gevraagd of ze heeft gewerkt. Voor haar huwelijk werkte ze in de huishouding. Daarna hielp ze haar man. “Hij had een loonbedrijf en ik deed wat hand en spandiensten,” vertelt ze. “Ik zorgde dat de mannen koffie hadden en dat alles schoon en opgeruimd was. Maar ik hielp ook wel eens met de aardappelen en uien.”

Alleen een beetje doof

Tegenwoordig komt ze haar dagen door met het lezen van boeken en het maken van woordpuzzels. “Ik lees soms wel vier boeken in de week,” vertelt ze. Het zijn wel boeken met grote letters, want haar zicht is niet wat het ooit geweest is. Ze is ook aardig doof, dus communiceren is lastig. Maar behalve dat nog helemaal gezond.

“Wat het geheim is om oud te worden? Ik heb geen idee. Hard werken misschien,” zegt ze lachend. “Ik heb altijd hard gewerkt en ik ben er nog.”

Mevrouw Van der Valk 101 jaar Mevrouw Van der Valk 101 jaar