Ome Piet uit Ooltgensplaat viert weer feest!

Foto: Sam Fish

Het is een verjaardag die niet super vaak voorbij komt, maar Piet in ’t Veld mocht op vrijdag 2 juli maar liefst 103 kaarsjes uitblazen. En na afwezigheid van vorig jaar mocht ook de burgemeester erbij zijn.

Door Sam Fish

Ome Piet en Tante Nel zijn een begrip in Ooltgensplaat. Al jaren komen dorpsbewoners, jong en oud, regelmatig op de koffie. Afgelopen jaar was dat natuurlijk niet mogelijk. Dat maakte het erg stil voor de twee, maar gelukkig hebben ze elkaar en een goed team mensen dat hen helpt. Dat moet ook wel. De twee wonen namelijk nog steeds gewoon thuis. “Het is een huis van adel, het is goed gebouwd,” grapt Piet. De broer en zus zijn ook echt niet van plan om het huis ooit in te ruilen voor een verzorgingstehuis.

En door dat team aan helpers kunnen de twee ook in hun eigen huis blijven. “De buurvrouw is een waar geschenk,” zegt een nicht van de twee. “Ik zou niet weten wat we zonder haar zouden moeten. De rest zijn we natuurlijk ook heel erg dankbaar, maar deze vrouw staat dag en nacht voor Piet en Nel klaar.”

Verjaardagsbezoek

Zoals gezegd kon de burgemeester er vorig jaar niet bij zijn in verband met het coronavirus. “Ik ben blij dat ik u dit jaar gewoon weer kan zien,” zegt burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman dan ook blij. “We hebben vorig jaar natuurlijk wel even gebeld, maar dit is veel gezelliger.” Daarnaast is natuurlijk ook de buurvrouw erbij en een nicht en neef van de twee.

En naast dat kleine beetje bezoek dat inmiddels weer mogelijk is, is er één ding niet veranderd. Namelijk de grote hoeveelheid kaarten die Ome Piet voor zijn verjaardag krijgt. Vanuit het hele dorp worden kaarten door de brievenbus geduwd. Slechts een enkeling heeft ook echt een adressering en postzegel erop zitten. “Leuk om te krijgen al die kaarten,” zegt hij als er weer een stapeltje bij hem neer wordt gelegd. “Het zijn ook hele mooie kaarten die worden gestuurd.”

Werk

Piet is zijn hele leven al graag onder de mensen geweest. Dat maakt het extra zuur dat bezoek even niet mogelijk is. Jaren lang schreef hij voor Eilanden-Nieuws. “Ik was heel wat avonden van huis voor de krant. Als er iets bijzonders was, dan was ik erbij,” vertelde hij tijdens een eerdere verjaardag. Hij houdt nog steeds de kranten goed bij om op de hoogte te blijven van wat er allemaal speelt op het eiland.

Naast het Eilanden-Nieuws schreef Piet ook nog voor verschillende landbouwbladen.

Samen

Piet en Nel wonen al hun hele leven samen in hetzelfde huis aan de Molendijk in Ooltgensplaat. Hun woning zit boven het oude winkeltje ze vroeger stof en manufacturen verkochten. Dat winkeltje zou tegenwoordig kunnen fungeren als museum. Er liggen dozen en albums vol met foto’s opgeslagen en er wordt graag naar gekeken.

Beiden zijn nooit getrouwd geweest en kinderen hebben dus ook nooit gehad. “We hebben elkaar en we hebben veel familie van onze broer,” vertelt hij gelukkig. “We zien hen vaak, ondanks alle ellende van het afgelopen jaar.”