Erfgoedprojecten havenkanaal Middelharnis geopend

Foto: Kees van Rixoort

Willy de Zoete is gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland. Ze bracht op vrijdag 2 juli een bezoekje aan het eiland.

Tijdens dat bezoek heeft ze samen met wethouder Daan Markwat officieel projecten van de erfgoedlijn Havenkanaal Middelharnis in gebruik genomen. Dat werd gedaan vanaf het gerestaureerde RTM-veerpontje Anna Jacoba. De Zoete mocht een lintje doorknippen dat over het kanaal gespannen was.

Onderdeel werkbezoek

Het knippen van het lintje was onderdeel van het werkbezoek van De Zoete aan het eiland. En het was een bezoek in stijl. Ze voer op, over en langs erfgoed. De korte vaartocht ging langs een aantal recent opgeleverde projecten van de erfgoedlijn. Vanwege de coronapandemie waren die al wel afgerond, maar nog niet officieel geopend.

De gedeputeerde liet weten trots te zijn op wat er is gerealiseerd in het havenkanaal. “Onze erfgoedlijnen maken onze geschiedenis zichtbaar. Zowel voor ons als voor onze toekomstige inwoners,” liet ze weten. “Dat is belangrijk. Duizenden jaren is er door alle generaties gebouwd aan een levendig en levend Zuid-Holland. De monumenten en musea op Goeree-Overflakkee zijn daar een mooi voorbeeld van.

Geen grote opening

Ook nu was er geen sprake van een grote opening. Toch was de kleinschalige bijeenkomst net zo feestelijk. “De afgelopen jaren zijn er mooie stappen gezet om de historie van het havenkanaal beter voor het voetlicht te brengen,” stelt wethouder Markwat. “Al onze zeven havenkanalen hebben een belangrijk verhaal te vertellen. Havenkanaal Middelharnis is het verhaal van een belangrijke vissershaven. Toch is het ook een getijdenhaven en een belangrijke plek voor de veerboten en trams van de RTM. En het vertelt het verhaal van een groeiend eiland met uitdagingen om vervoer over water mogelijk te houden.”

Nog niet helemaal klaar

De werkzaamheden zijn nog niet helemaal afrond. Een deel van de kademuur van het Vingerling wordt nog hersteld. Ook de Wilhelminabrug wordt nog gerestaureerd, mét oog voor de historie. Andere projecten zijn al wel volop in gebruik. Denk aan de 18de-eeuwse kademuren van de havenkom zelf. Of de zichtbaar gemaakte spuisluizen daar.

Daarnaast is er op het Havenhoofd een steiger gerealiseerd voor de aanleg van historische schepen. Daar staat ook een informatiepaneel bij dat passanten vertelt over de geschiedenis. Maar ook het RTM-belevingspunt met perron en kaartenhuisje is zeker het vermelden waard. Of het laarzenpad langs het kanaal met een zit- en beleefplek aan het water.

Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee

Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee is één van de zeven erfgoedlijnen van Zuid-Holland. Een erfgoedlijn is een geografische lijn die verschillende objecten, monumenten en landschappen op de kaart verbindt. Zo wordt het één geheel met een gemeenschappelijk historisch verhaal. Zo maakt de provincie het samen met anderen mogelijk om het erfgoed in Zuid-Holland te bezoeken, ervan te genieten en erover te leren.

De erfgoedlijn Goeree-Overflakkee richt zich op erfgoed dat gerelateerd is aan het water. Het verhaal gaat over het leven met en overleven van het water als vriend en vijand. Het uiteindelijke doel is het erfgoed behouden voor de toekomst. Maar natuurlijk ook het doorgeven aan de volgende generaties. Dat gebeurt onder andere door monumenten te restaureren en een nieuwe besmetting te geven. Daarnaast worden er recreatieve routes ontwikkeld en publieksevenementen georganiseerd. Alles om de verhalen te blijven vertellen.

Erfgoedtafel

De erfgoedlijn krijgt vorm aan de erfgoedtafel. Daar zitten tal van organisaties, overheden, stichtingen, verenigingen, dorpsraden en ondernemers aan. Samen bespreken zij de projecten en bepalen ze wat er wordt gedaan. Veel projecten zouden zonder hun inzet niet tot stand gekomen zijn.

Onlangs is besloten om de erfgoedlijn van Goeree-Overflakkee uit te breiden naar de Hoeksche Waard en Voorne-Putten.