Mevrouw Melissant mag 103 kaarsjes uitblazen

Foto: Sam Fish

Het is inmiddels een jaarlijks verjaardagsbezoekje dat burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman aflegt. Maar ze doet het graag en elk jaar is het weer hartstikke gezellig.

Door Sam Fish

Het gaat om de verjaardag van Jannetje Melissant uit Herkingen. Ze mag dit jaar alweer 103 kaarsjes uitblazen. Een leeftijd die niet vaak voorkomt. En hoewel mevrouw Melissant stokdoof is, verder is ze nog kerngezond.

“Ik gebruik geen medicijnen en ik voel me prima,” vertelt de Jarige Jet als de burgemeester met pen en papier vraagt hoe het met haar gaat. “Ik kan alles nog, dus ik heb niets te klagen. Ik zou alleen wat vaker naar buiten willen. Maar een rondje rond de flat is niet leuk, want dan kijk ik bij alle slaapkamers naar binnen. Daar houd ik ook niet van als ze dat bij mij doen, dus dat doe ik ook niet bij een ander.” Echt de straat op doet ze vanwege haar gehoor liever niet. “Ik hoor niets meer aankomen, dat maakt het heel gevaarlijk allemaal.”

Visite

En bij een verjaardag hoort natuurlijk visite, helemaal als je 103 jaar oud wordt. “Ik laat het allemaal aan mijn schoondochter over,” zegt Jannetje. “Ze heeft mijn pinpas, ik zeg regel het maar. Als zij het niet doet laat ik het gewoon aan me voorbij gaan.”

De verjaardagsvisite wordt dan ook ontvangen bij schoondochter Nel thuis. “Dat is handiger,” zegt ze. “Ik heb hier een vaatwasser en we hebben net iets meer ruimte voor iedereen. Het wordt anders zo krap allemaal.”

Breien

En hoewel de verjaardagsvisite allemaal naar haar schoondochter komt krijgt Jannetje thuis ook nog geregeld visite over de vloer. Maar de momenten dat ze alleen thuis is kijkt ze wel eens TV. Toch is haar grootste hobby breien. “Ik maak heel veel dekens,” vertelt ze enthousiast. “Vooral in de winter zijn die erg gewild. Maar dan moeten mensen wel zelf wol meebrengen, want dat kan ik niet betalen van mijn AOW. Dus breng maar veel wol langs, dan kan ik lekker veel breien.”

Breien is dan ook iets wat ze al jaren doet. “En je hoeft er niet voor te kunnen horen,” vertelt ze. “Zolang mijn handen en ogen het nog kunnen, blijf ik breien.”

Reacties