Diamanten huwelijk voor Piet en Nel van Vliet

Foto: Sam Fish

Piet en Nel van Vliet (beiden 78) vierden woensdag 6 november met burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman hun diamanten huwelijk. Zestig jaar lief en leed, dat is nogal wat.

Door Sam Fish

Het was een ontmoeting waarbij de vonk pas iets later oversloeg. Piet was namelijk bevriend met de broer van Nel en kwam dus geregeld over de vloer. “Ik was daarom helemaal niet bezig met hem,” geeft Nel toe. “Op een gegeven moment zei hij iets grappigs en daar moest ik hard om lachen. Mijn vader nam me apart en zei dat ik maar niets in mijn hoofd moest halen. Pas toen ging ik op die manier naar Piet kijken.”

De twee waren samen bezig met de afwas toen de vonk echt oversloeg. “Ik was een kopje aan het afdrogen en toen besloot ik haar te kussen,” zegt Piet. “Maar bij mij duurde het ook wel even voordat ik doorhad dat ik Nel wel leuk vond.”

Werk

Piet was altijd een bezig baasje. Iets té bezig als hij terugkijkt op zijn loopbaan. “Ik ben begonnen in de land- en tuinbouw, vooral tomaten en sla,” zegt hij. “Dat heb ik jaren gedaan en toen ging ik een poosje de bestrating in.”

Op een gegeven moment stapte hij over naar de vuilniswagen in Rotterdam. “Dat was toen niet alleen afval, maar echt alles. We moesten alles mee tillen en dat is een aanslag op je lijf,” laat hij weten. “Het was zo zwaar, en lichamelijk echt niet goed. Op een gegeven moment zat er zelfs een gaatje in mijn long. Ik dacht dat ik stikte.” Maar daar hield het niet op. “Ik moest toch door, ik had een gezin om voor te zorgen,” vertelt hij. “Uiteindelijk was mijn lichaam zó uitgeput dat ik ben afgekeurd, al was dat niet zo makkelijk.”

Vanaf dat punt ging Nel de huishouding in. “Ik heb gewerkt bij de tandarts en de dokter,” vertelt ze. “Maar het gezin stond op de eerste plaats. Ik was altijd thuis voor de kinderen.”

Overkanters

De twee komen van origine niet van Flakkee. Zo komt Nel uit Nieuwerkerk aan den IJssel en Piet uit Zevenhuizen. “We wilden wat rustiger wonen en kwamen zo op Goeree-Overflakkee terecht,” zegt Piet. “Dat was 31 jaar geleden en nu wonen we alweer 5 jaar in Oude-Tonge.”

Familie

Het stel heeft samen 5 zonen en een dochter op de wereld gezet. “Onze dochter is heel kort na de geboorte helaas overleden,” vertelt Piet. Hij heeft het er nog steeds moeilijk was. “Ze had een hersenbloeding. Ze was zo mooi.” Een verlies als dat is heftig. En nog heftiger als ook één van hun twaalf kleinkinderen vier jaar geleden plots verdrinkt. “We weten nog steeds niet wat daar precies gebeurd is,” zegt Nel. “Het was zo’n lieve jongen. Dit soort dingen horen gewoon niet te gebeuren.”

Inmiddels hebben ze ook zeven achterkleinkinderen. “Een geboorte, maar vooral een sterfte, brengt veel emoties met zich mee en dat kan best een aanslag zijn op een relatie,” zegt Nel. “Het is belangrijk dat je blijft praten. Je moet je open stellen voor de ander en vechten voor je huwelijk. Dat is de belangrijkste tip die ik iedereen mee wil geven.”

Reacties