Mevrouw In ’t Veld viert honderdste verjaardag

Foto: Sam Fish

Nel in ’t Veld is in Ooltgensplaat beter bekend als Tante Nel. Zij vierde op dinsdag 22 oktober alweer haar honderdste verjaardag. Dat vraagt natuurlijk om een felicitatie.

Door Sam Fish

Nel en haar broer ‘Ome Piet’ zijn de lievelingetjes van het dorp. Kinderen, en ouderen, komen vaak over de vloer bij de broer en zus. Soms voor een bakje koffie en de kinderen vooral voor informatie voor een spreekbeurt of werkstuk. De twee zitten namelijk vol verhalen over vroeger.

Het is dan ook geen verrassing dat de verjaardagskaarten met felicitaties binnenstromen uit het dorp. En om de visite behandelbaar te houden is het echte feestje gevierd in kerkgebouw Elthato. “Het was heel erg gezellig,” zegt Nel blij. “Ik vond het leuk om iedereen weer te zien, maar mijn ogen gaan achteruit, dus ik moest af en toe even vragen wie er voor me stond. Ik hoop dat ze dat niet erg vinden.”

Bezoek

Toch is niet al het bezoek op de verjaardag zelf geweest. Op woensdag 23 oktober komt burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman langs voor een bezoekje met taart en koffie. “Van harte gefeliciteerd,” zegt ze als ze binnenkomt. “Wat een fantastische leeftijd heeft u behaald. Daar mag u trots op zijn.”

Er wordt nog een grapje gemaakt dat de burgemeester eindelijk voor haar komt in plaats van haar broer. Piet vierde eerder dit jaar zijn honderd-en-eerste verjaardag, eveneens in Elthato.

Werk

Al haar hele leven is Nel samen met haar broer Piet een goed duo. “Ik deed altijd de huishouding en als Piet weg moest dan lette ik op de winkel hier beneden,” vertelt ze. Piet had een manufacturenwinkel onder het huis. Inmiddels ligt daar zoveel geschiedenis verzameld dat het makkelijk een museum zou kunnen zijn. “Ik deed in mijn vrije tijd ook veel gordijnen maken,” gaat ze verder. “Dat deed ik voor het hele dorp. Dat was een pittig werkje, maar ik vond het wel leuk om te doen. Ik vond het vooral heel erg aardig dat mensen naar mij toe kwamen daarvoor.”

Hulp

Tegenwoordig kan Nel helaas niet veel meer, maar naar een verzorgingstehuis hoeven de broer en zus niet. “Ik loop nog door het huis met mijn rollator,” vertelt ze. “Dan dek ik de tafel voor het ontbijt en ik was mijn koffiekopje af. Gelukkig krijgen we veel hulp van de buurvrouw. Zonder haar hadden we niet thuis kunnen blijven.”

Die buurvrouw doet alles voor de twee. Ze doet de boodschappen, komt elke dag even langs en ze is dag en nacht bereikbaar. “We hebben zelfs een babyfoon voor ’s nachts als er iets aan de hand is,” zegt Nel blij. “Ik heb haar gisteren bedankt voor al haar hulp en daar werd ze best emotioneel van. Ze is echt alles voor ons.”

Reacties