Mevrouw Groenhorst viert 101ste verjaardag

Foto: Sam Fish

Dinsdag 17 september mocht mevrouw Annie Groenhorst maar liefst 101 kaarsjes uitblazen! Ze vierde de bijzondere dag met haar schoondochter en veel vrienden. Een dag later, op woensdag 18 september, kreeg ze ook nog eens bezoek van burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman.

Door Sam Fish

Het korte termijn geheugen van mevrouw Groenhorst is niet meer wat het was. Ze moet daarom af en toe vragen wie die mevrouw naast haar is. De burgemeester vind het allemaal niet erg en geeft braaf antwoord. “Ik ben de burgemeester, ik ben hier speciaal voor uw verjaardag,” zegt ze. Daarop reageert Annie geschokt. “Dat is zeker wel heel zwaar werk! Ik ben ook burgemeester. Van onze leestafel.”

De twee kletsen samen wat af, af en toe met wat hulp van mantelzorger Jaap Bakelaar. Hij en Annie gaan al een tijdje terug. “Ik deed altijd de rommelmarkt van de Samaritaan,” vertelt hij. “Haar man, Gerard, kwam op een gegeven moment helpen. Hij kwam elke dag langs bij mij in de garage, ik had zelfs een stoel voor hem neergezet. Zo zijn we in contact geraakt en dat is nooit meer over gegaan.”

Familie

Qua directe familie heeft Annie alleen nog haar schoondochter, zij woont in het Friese Joure. “Haar zoon is op 38-jarige leeftijd overleden aan kanker en haar man stierf toen ze 80 waren. Sinds die tijd is ze alleen,” laat Jaap weten. “Gelukkig heeft ze hier in Nieuw-Rijsenburgh een ontzettend leuke groep dames om zich heen en ik kom een paar keer per week bij haar langs.”

“Jij bent mijn beste vriend,” zegt Annie tegen Jaap, waarop Jaap zegt: “En jij bent ondeugend.” Annie steekt haar tong uit. “Ik ben niet ondeugend, ik ben oud.”

Leven

Annie zat nooit stil. Ze ging graag op pad met de motor en was altijd wel bezig met iets. Voor haar werk maakte ze ceinturen in de lederfabriek.

Tegenwoordig leest ze nog elke dag de krant, probeert ze de puzzel te maken en doet ze activiteiten samen met haar woongroep. “We hebben echt een heel leuk cluppie. Het is altijd gezellig en we maken nooit ruzie,” zegt Annie. “Ik ben heel blij met deze dames.”

Reacties