Hans en Leny vieren diamanten huwelijk

Foto: Sam Fish

Groot feest voor Hans (85) en Leny (83) de Graaff, zij vierden op dinsdag 16 juli namelijk alweer hun diamanten trouwdag. Zestig jaar getrouwd, maar nog steeds helemaal gelukkig samen.

Door Sam Fish

Leny komt oorspronkelijk uit Stad aan het Haringvliet, haar ouders hadden daar een café. “Dat had geen naam, het heette gewoon het café van Smits,” vertelt ze. Hans kwam daar wel eens over de vloer en dus zagen de twee elkaar af en toe. Toch kwam de echte ontmoeting pas iets later. “Het was het wekelijkse stapavondje op D’n Diek in Middelharnis, daar kwam ik hem tegen. We waren wel meteen verkocht ja, hij meer dan ik. Ik moest eerst nog even de kat uit de boom kijken. Ik heb het nu ruim 60 jaar met hem volgehouden, dus ik geloof dat ik wel goed heb gekeken.”

Familie

Al sinds het huwelijk woont het stel in de Emmastraat in Den Bommel, waar Hans vandaan komt. “We hebben dit huis zelf laten bouwen, we hebben nooit ergens anders gewoond samen,” laat Leny weten. “We wonen hier fantastisch.”

Inmiddels hebben de twee een dochter en een zoon, vier kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. “We gaan zaterdag de grote dag gezellig samen vieren,” vertelt Hans. “Onze dochter woont hier in de straat. Ze komt elke dag gezellig om een bakkie en voor zaterdag heeft ze een grote tent in de tuin gezet. Daar gaan we onze trouwdag vieren met de hele familie.”

“We wilden eigenlijk een zaaltje huren, maar dan moest ze alles daar naartoe sjouwen, nu kunnen we gewoon lekker alles thuis houden,” zegt Leny. “En huiselijke sfeer is ook gezelliger.”

Werk

In hun werkende leven hebben Hans en Leny niet stilgezeten. Zo is Hans bijna 30 jaar steenzetter geweest, een beroep dat tegenwoordig niet meer bestaat. “Dat waren stenen van z’n 50 tot soms wel 120 kilo. Tegenwoordig wordt dat allemaal met machines gedaan,” vertelt hij. “Daarvoor heb ik ook nog 15 jaar in de bouw gewerkt en ben ik 10 jaar lang boerenknecht geweest.”

Ook Leny is altijd druk geweest. “Ik heb altijd thuis gewerkt, dat was al een hele klus op zich,” laat ze weten. “Ik heb altijd gezorgd dat het huis schoon was, dat de koelkast vol stond en dat het eten klaar was zodra iedereen thuis kwam. En ik heb natuurlijk altijd voor de kinderen gezorgd.” En daar is ze nooit mee opgehouden. “Ik doe nog steeds het hele huishouden zelf, we krijgen geen hulp van buitenaf, hooguit van binnen de familie,” zegt ze. “Ik begin op maandag met de bovenverdieping en doe elke ochtend iets. De rest van de dag maak ik een puzzel of kijk ik TV. Ik hoef niet zo nodig ergens naartoe. Ik vermaak me hier goed.”

Ook Hans heeft een stapje terug gedaan. Tegenwoordig is hij dagelijks te vinden op zijn hofje waar hij nog bonen, rode kool, witte kool, andijvie en spinazie verbouwt. “En als het eerste thuis voetbalt dan sta ik langs de lijn,” laat hij weten.

Reacties