Jaap en Nel Buijs vieren 60-jarig huwelijk

Foto: PR Familie Buijs

Groot feest voor Jaap en Nel Buijs uit Oude-Tonge. Beiden zijn 80 geworden en ze vierden op donderdag 27 juni ook nog eens hun 60-jarig huwelijk. Dat moet natuurlijk wel gevierd worden.

Door Sam Fish

En vieren deden ze het zeker. Er werd een partyboot gehuurd en met zo’n 100 gasten gingen ze het Haringvliet op. Daarnaast kregen ze ook bezoek van wethouder Peter Feller en natuurlijk de brief van de koning. “Ja, erg bijzonder. Leuk om te hebben,” vindt Nel.

Jaap en Nel leerden elkaar met een jaar of 16 kennen, maar hoe precies blijft een raadsel. “Dat zal wel op dansles geweest zijn zeker?” vraagt Jaap, maar Nel zegt van niet. “Ik kan me jou daar helemaal niet herinneren. Maakt ook eigenlijk niet uit. We zijn getrouwd en nog steeds samen. Dat is voor mij het belangrijkste,” laat ze weten.

“Ik weet nog wel dat we op zaterdag getrouwd zijn,” zegt Jaap. “Dat was toen gratis. En de maandag erna ging ik voor acht weken in dienst.” Uiteindelijk kreeg het stel samen twee dochters en een zoon en hebben ze inmiddels ook zes kleinkinderen.

Reizen

Hoewel Nel Battenoord al een verre reis vindt, was Jaap altijd over de hele wereld te vinden. “Ik vind het hier prima, laat hem maar lekker reizen,” zegt ze. “Laat Jaap de avonturier maar uithangen, daar wordt hij gelukkig van. In een huwelijk moet je elkaar los kunnen laten. Lekker je eigen gang kunnen gaan. Anders gaat het niet werken samen.”

Werk

“Ik heb altijd in de landbouw gewerkt,” laat Jaap weten. “Ik begon bij het bedrijf van mijn vader en heb ook nog een tijdje mijn eigen bedrijf gehad. Ik mis het wel, maar ik heb nog genoeg te doen. Ik help vaak andere mensen als er geklust moet worden, ik wandel nog elke zondag zo’n 17 kilometer en ga graag bridgen en biljarten.”

Ook Nel heeft niet stilgezeten in haar leven. “Ik ben busconductrice geweest,” begint ze. “Dat waren de eerste bussen met aanhangers op Goeree-Overflakkee. Rond die tijd is ook het trammetje gestopt. Dat was nog voordat we gingen trouwen.” En daarna ging ze gewoon vrolijk door met werken. “Ik heb vijf jaar in een zaak met huishoudelijke spullen gewerkt. We verkochten daar potten en pannen en zo,” gaat ze verder. “Daarna heb ik 15 jaar in een sport- en schoenenmode zaak in Oude-Tonge gewerkt. Ik ging dan met de baas ook vaak naar beurzen. Ik ben mantelzorger geweest voor mijn moeder. En toen kreeg ik een aanbod van Bakker van der Spoel. Ik heb daar toen tien jaar gewerkt.”

En daar hield het niet op. Toen Nel 62 was besloot ze te solliciteren bij een meubelzaak in Goedereede. “Ik werd aangenomen en heb daar tot acht jaar geleden nog gewerkt,” vertelt ze. “Ik spreek mijn oud-collega’s nog vaak, is altijd erg gezellig.” Tegenwoordig houdt ze het bij vrijwilligerswerk en gaat ze spelletjes spelen en koffiedrinken met ouderen. “Ik ben zelf ook al een oudere, maar zo voel ik me niet. Zo lang ik nog iets kan betekenen voor anderen dan zet ik me graag in.”

Reacties