Suus (87): “Ik zag hem en ik was verkocht”

Foto: Sam Fish

Een lang en gelukkig huwelijk wens je iedereen toe, maar een 70-jarig huwelijk is niet voor iedereen weggelegd. Suus (87) en Marien (91) uit Ouddorp zijn inmiddels een platinapaar en hebben dat gevierd met taart van de koning en koningin.

Door Sam Fish

“Deze taart hebben we ook gekregen van het koningshuis,” zegt Marien als burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman hem een envelop overhandigt met daarin een brief van de koning. “Hij is erg lekker kan ik u vertellen.”
De burgemeester is bij het stel op bezoek om hun platinajubileum te vieren. “Van harte gefeliciteerd, wat een prachtig jubileum om te vieren. Dat komt niet vaak voor,” zegt ze.

Suus en Marien Kleijn zijn allebei geboren en getogen in Ouddorp. “Ik zat in de tram tussen Melissant en Stellendam,” vertelt Suus. Ze weet het nog als de dag van gisteren. “Er was iets kapot, dus we stonden stil. Ik besloot even een frisse neus te halen op het balkonnetje tussen de wagonnetjes in. Toen zag ik Marien op het land naast de tram, ik denk dat hij pauze had. Ik zag hem en ik was meteen verkocht.” Vervolgens handelde mevrouw Kleijn op instinct. “Ik had het gevoel dat hij uit Ouddorp kwam, misschien dat ik hem daar onbewust al eens was tegengekomen. Ik ben naar het wekelijkse stapavondje in het centrum gegaan en kwam hem daar weer tegen.” En de rest is geschiedenis. Na het huwelijk in 1949 heeft het stel nog een jaar bij de ouders van Suus gewoond totdat hun eigen huisje klaar was. “En we wonen nog steeds aan ’t Lietje van de Bokkies,” zegt Marien. “Dit is ons eerste huisje en we gaan hier ook echt niet weg.”

Familie
Samen kregen de twee drie kinderen en inmiddels is de familie uitgebreid met nog zeven kleinkinderen en alweer elf achterkleinkinderen. “We hebben een prachtige familie,” zegt Suus. “Soms gaat de telefoon en dan wordt er gevraagd wat ik aan het koken ben. Ik zorg altijd maar dat ik wat extra’s maak, want er is altijd wel iemand die aanhaakt bij ons tijdens het eten.”

Het bruidspaar is op zaterdag 6 april met de hele familie dan ook eens lekker buiten de deur gaan eten om de heugelijke dag te vieren. “Dat is onze echte trouwdag, dus we zijn naar het Wapen van Stellendam geweest en hebben daar heerlijk gegeten,” laat Marien weten. “Tot vorige maand gingen we ook nog bijna elke week met de auto op stap. Lekker eten op de Brouwersdam, maar mijn zicht is verslechterd, dus ik heb besloten niet meer zelf te rijden. Ik laat me nu brengen door de kinderen.”

Werk
Mevrouw Kleijn moest vanuit school altijd helpen met het pellen van de garnalen. “Ik hoopte altijd dat het zou stormen eer ik naar huis moest, want dan was er niets om te pellen,” vertelt ze lachend. “Maar helaas. Dan kwam ik thuis en dan stond er 18 tot 20 kilo garnalen bij de deur. Ik vond het verschrikkelijk om te doen.” Na het huwelijk is ze dan ook geen garnalenpelster geworden. “Ik werkte in de huishouding bij de vissersschool in Stellendam, op het postkantoor in Ouddorp en bij was mensen thuis. Maar het leek me altijd erg leuk om kok te worden. Ik kijk graag naar kookprogramma’s op tv en ik kook nog elke dag hier thuis.”

Ook haar man heeft nooit stilgezeten. “Toen ik 14 was en van school af kwam ben ik op het land gaan werken, dat heb ik ongeveer tien jaar volgehouden,” vertelt hij. “Toen kwam de Ramp en kon er niet veel meer gedaan worden. Veel mensen gingen toen de bouw in, maar ik werd buschauffeur bij de RTM. Dat heb ik twee jaar gedaan, toen ben ik zand gaan vervoeren met de vrachtwagen om de Flakkeese dijken te kunnen verstevigen. En later heb ik een jaar of vier ook transport gereden door de rest van Nederland.” Maar dat was nog niet alles. Hij was ook nog kraanmachinist, bulldozermachinist en uitvoerder. “Ik heb alles wel met plezier gedaan, maar was blij toen ik met pensioen kon.”

Boodschappen
Het stel doet alles nog zelf, alleen krijgen ze af en toe hulp in het huishouden. “Ik kook nog elke dag voor ons beiden,” vertelt Suus. “Elke donderdag worden we opgehaald door de Albert Heijn in Ouddorp om boodschappen te gaan doen. Daar hebben we nooit om gevraagd, dat doen ze gewoon. En afgelopen zaterdag stonden ze ineens met een feestelijk ontbijtje voor de deur om onze trouwdag te vieren. Zo leuk, had ik echt niet verwacht!”

Reacties