Diamanten huwelijk voor familie Vroegindeweij

Foto: Sam Fish

Het enige wat er nodig was om Jan en Janny samen te krijgen was een kapot horloge en een avondje bij de film. Inmiddels is het tijd om hun diamanten huwelijk te vieren met een grote familie.

Door Sam Fish

Jannie (83) werkte toentertijd bij Keuvelaar op D’n Diek in Middelharnis. “Ik weet nog dat Jan langs kwam met een kapot horloge. We konden het niet zelf repareren, maar moesten het opsturen. Dat zou ongeveer zes weken duren,” vertelt ze. “Elke zaterdagavond kwam hij langs bij de juwelier om te vragen of zijn horloge al terug was. Dan bleef hij in het portiekje wachten tot ik klaar was met werken en nam hij me mee naar de film in het verenigingsgebouw van Oude-Tonge. Daar draaide elke zaterdagavond een film, we hadden ons eigen plekje achterin de zaal.”

Toen Jan Jannie zag in de juwelier was hij meteen verkocht: “Ik wist meteen dat ik haar vaker wilde zien.” Jannie daarentegen had Jan al eens in het dorp gezien; “Ik vond hem wel een heel leuk ventje. Ik was dus heel blij toen hij de eerste keer op mijn stond te wachten in het portiek van de winkel.”

Werk
Tot het huwelijk is Jannie bij de juwelier blijven werken, terwijl Jan van de landbouw naar de havens ging. “Voor de Ramp heb ik bij een boer gewerkt in Middelharnis. Het was heerlijk werk, maar na de Ramp ging het niet meer,” vertelt hij. “Ik kon een baan krijgen in de havens van Rotterdam, die heb ik met beide handen aangenomen. Daar was meer te verdienen dan op het land.”

“Toen de kinderen eenmaal naar school gingen ben ik de huishouding in gegaan,” vertelt Jannie. “Toen mijn man op 56-jarige leeftijd met pensioen kon ben ik zelf ook gestopt en zijn wel samen gaan genieten.”

Zo doet Jan veel vrijwilligerswerk voor Kika Goeree-Overflakkee en helpt Jannie bij de bingo’s in het wijkcentrum van Middelharnis. Daarnaast gaan ze ook nog elk jaar mee op reis met de ouderenbond. “Dit jaar gaan we met de touringcar naar Duitsland,” vertelt Jannie. “Meestal zijn het dezelfde mensen die mee gaan, hartstikke leuk. Zolang we dat nog kunnen blijven we dat ook gewoon doen.”

“Maar voor 10 uur zijn we niet heel actief hoor,” laat Jan weten. “We starten rustig op. Ik doe al het huishouden en mijn vrouw zorgt voor de financiën en de administratie, daar kan ik namelijk echt niets mee. We hebben de rollen goed verdeeld.”

Familie
Het stel heeft samen drie kinderen, zes kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. “We hebben afgelopen zaterdag met de hele club onze trouwdag gevierd in de grote zaal van het wijkcentrum,” zegt Jannie enthousiast. “We hebben de hele zaal versierd, er was een warm en koud buffet. Het was echt heel erg gezellig. En we hebben een tuinset gekregen van de kinderen, dus laat de zomer maar beginnen.”

Reacties