Oudste vrouw van het eiland is jarig

Archieffoto: Mevrouw Ras en de burgemeester op haar 106de verjaardag.
Foto: Sam Fish

Cornelia Ras, beter bekend als Cor, vierde de afgelopen week een wel heel bijzondere verjaardag. Met haar 106 jaar is ze namelijk de oudste inwoner van Goeree-Overflakkee.

Door Sam Fish

Haar verjaardag was eigenlijk op zondag 17 maart, maar de eerste visite kwam al op zaterdag. “We hebben zoveel taart uitgedeeld, alles is op,” vertelt ze. “Ik heb niet elke keer mee gesnoept hoor, dat is niet nodig.” De dagen vol verjaardagsvisite worden afgesloten met een bezoekje van burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. “Goedemiddag, hoe gaat het nu met u,” vraagt de burgemeester, mevrouw Ras was vorig jaar namelijk nog herstellende van een keel ontsteking. “Bent u weer helemaal beter?” “Ik ben geen twintig meer, maar ik voel me goed. Ik slik nog steeds geen medicijnen,” laat Cor weten. “Als je zo oud bent als ik is één jaar heel belangrijk. Meer dan wanneer je jong bent.”

Familie
Mevrouw Ras werd geboren op een boerderij in Den Bommel en heeft daar tot haar honderdste jaar zelfstandig gewoond. Ze is nooit getrouwd geweest, maar vond ook niet dat ze moest trouwen puur om te trouwen. “Ik wilde alleen trouwen als ik de juiste man had gevonden en die ben ik nooit tegen gekomen, dus ik ben niet getrouwd,” zei ze vorig jaar tijdens het bezoekje van de burgemeester. Gelukkig heeft ze veel neefjes en nichtjes die geregeld een bezoekje aan haar brengen.

Bezig
Ondanks haar leeftijd is mevrouw Ras nog erg zelfstandig. “Ik heb mijn hele leven geen medicijnen geslikt en ik doe ook alles nog zelf hier in huis,” vertelt ze. Ze woont in het Nieuw Rijsenburgh waar wel voor haar gekookt wordt, maar de rest doet ze gewoon zelf. “Ik loop ook vaak een rondje door het gebouw en ga graag beneden koffie drinken. Het is alleen zo jammer dat niet iedereen het leuk vindt om te kletsen.”

Verder luistert ze graag naar boeken, aangezien haar ogen aanzienlijk achteruit zijn gegaan. “Met scrabble heb ik tegenwoordig ook hulp nodig, want ik kan het niet meer zo goed zien.”

Stemmen
De verjaardag van mevrouw Ras valt erg vaak bijna tegelijk met verschillende verkiezingen waardoor dat onderwerp wordt besproken. Zo wilde ze vorig jaar heel graag stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar was de dag ervoor haar identiteitskaart gestolen uit haar kamer. “Ik weet nog steeds niet wie dat heeft gedaan, maar dit jaar ga ik wel stemmen. Ik stem al mijn hele leven op dezelfde partij dus ik hoef er niet lang over na te denken. Mijn buurvrouw wordt vergezeld door haar dochter en ik mag ook meteen mee, dus dat is fijn,” aldus de jarige Jet.

Reacties