Wout en Trees 60 jaar getrouwd

Foto: Sam Fish

Wout was net 17 toen hij Trees tegenkwam op D’n Diek in Middelharnis. “Ik was eigenlijk meteen verliefd op haar,” zegt hij. Vorige week vierde het stel hun 60-jarig jubileum in de Lukaskapel van het Nieuw Rijsenburgh.

Door Sam Fish

Familie, vrienden en kennissen kwamen bijeen in het zaaltje van Nieuw Rijsenburg dat goed versierd was voor de gelegenheid. Zelfs het appartement van het echtpaar ligt vol met confetti en de rode loper is uitgelegd. “De hele familie is bij elkaar gekomen, echt iedereen is er,” vertelt Wout blij. “Mijn vrouw en ik hebben vier kinderen, vijf kleinkinderen en acht achterkleinkinderen. Dus het wordt zeker gezellig!”

Het stel trouwde al jong, met 18 jaar stapten ze in het huwelijksbootje. “Mijn vrouw was zwanger, dus we moesten wel,” legt hij uit. “We hadden niets, dus we hebben alles samen opgebouwd vanaf de grond. We zijn samen in Nieuwe-Tonge gaan wonen, want daar kwam Trees vandaan. Zelf kwam ik uit Ouddorp.”

Al die jaren hebben Trees en Wout in hun eigen huisje gewoond in Nieuwe-Tonge, tot ongeveer een half jaar geleden. “Mijn vrouw heeft een beroerte gehad waardoor ze nog maar een paar meter kan lopen. Ze kan zich ook niet meer verstaanbaar maken. Ik kon thuis niet meer voor haar zorgen, het ging gewoon niet meer,” geeft Wout toe. “Maar ik kon haar ook niet alleen naar een verzorgingstehuis sturen. Ik heb geëist dat ik mee mocht. Ze heeft haar hele leven voor mij gezorgd, nu is het mijn beurt.” Hij heeft er zichtbaar moeite mee om de zorg op deze heugelijke dag toch uit handen te geven zodat hij zelf ook een beetje kan genieten van het feest. “Ik wil er zijn voor mijn vrouw,” zegt hij. De liefde spat er vanaf.

Werk
Doordat de twee niets hadden moest er hard gewerkt worden. “Trees werkte altijd op het land en een tijdje achter de kassa en de slagerij van de supermarkt in Oude-Tonge. Ze heeft nog kranten bezorgd ook,” zegt Wout trots. “Maar haar hoofddoel in het leven was toch wel het zorgen voor de familie. En dat deed ze goed.”

Ook Wout heeft niet stilgezeten. “Ik heb tot aan ons huwelijk bij de kustvaart gezeten, in de machinekamer,” vertelt hij. “Ik was dan maanden achter elkaar weg en dat wilde ik niet meer. Ik heb mijn rijbewijs gehaald voor op de vrachtwagen en ben gestart als chauffeur bij Visbeen in Nieuwe-Tonge en ik ben op 73-jarige leeftijd gestopt bij Visbeen in Oude-Tonge. Tussendoor heb ik nog verschillende andere baantjes gehad, maar dat zijn er te veel om op te noemen. Dan zou je een boek kunnen schrijven.”

Reacties