Oud en nieuw hoort een feestje te zijn, maar toch wordt er elk jaar opnieuw weer een hoop vernield. De gemeente heeft inmiddels de schade berekend.
Op de meeste plaatsen verliep het feestje gemoedelijk. In Sommelsdijk en Ooltgensplaat werd de sfeer echter grimmig en moest de ME in actie komen. Daarnaast is er in veel dorpen op het eiland ook weer het een en ander vernield. Hoeveel schade er is aangericht moest duidelijk worden middels een inventarisatie. De voorlopige berekening komt uit van een schadebedrag van € 93.750,-. Dat is hoger dan de afgelopen jaren en het is slechts een voorlopige berekening. Het bedrag kan dus nóg hoger worden.
Brandschade aan straatwerk, asfalt, gazons en belijning. Verkeersborden, speeltoestellen, straatkolken, prullenbakken en een lantaarnpaal zijn vernield of beschadigd. Dit draagt allemaal bij aan die hoge kostenpost. Zo zie je op de foto bijvoorbeeld schade aan de net nieuw aangelegde weg langs de Kaai in Dirksland.
In totaal is er op het eiland 82 vierkante meter aan straatwerk en 59 vierkante meter aan asfalt beschadigd. Dit kwam met name door brandjes. En het herstel ervan heeft een flink prijskaartje, namelijk € 45.240,-. Vergeleken met vorig jaar is het totale schadebedrag met ongeveer 20.000 euro gestegen. Dit komt mede door flinke schades op drie plekken in de gemeente.
Bij het speelveldje in Melissant (Eik) is voor 12.000 euro aan schade aangericht. Op het Rubensplein in Middelharnis komen de herstelkosten uit op 7250 euro. En voor het parkeerterrein aan de Dorpsweg in Ooltgensplaat loopt de schade zelfs op naar 17.900 euro.
De mogelijkheid bestaat dat het totale schadebedrag nog oploopt. Het kan zijn dat in de loop van het jaar blijkt dat een aantal straatkolken door beschadiging alsnog vervangen moet worden.
“Iedere euro die we nu moeten uitgeven aan herstelwerkzaamheden, is geld dat we niet kunnen gebruiken voor projecten die onze leefomgeving verbeteren. Dat is niet alleen zonde, maar vooral diep triest”, zo luidt de reactie van burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. “Hoeveel schade en/of lichamelijk letsel moet er nog worden aangericht voordat we erkennen dat het zo niet langer kan?” Hiermee doelt ze niet alleen op de materiële schade, maar ook op een aantal incidenten dat plaatsvond tijdens de jaarwisseling. In Ooltgensplaat en Sommelsdijk veroorzaakten grote groepen overlast. Zij bekogelden hulpverleners met vuurwerk en maakten de inzet van de ME daarmee noodzakelijk.
“Geweld, verwondingen en vernielingen mogen nooit de norm zijn of deel uitmaken van een zogenaamde traditie. Het is tijd dat we als samenleving kiezen voor een andere invulling van oud en nieuw. Een mooi feest dat veilig is, waar we respect hebben voor elkaar, voor de hulpdiensten en voor onze mooie omgeving.” De reactie van de burgemeester sluit aan bij een groeiende roep in Nederland voor directe en structurele maatregelen als een landelijk- of zelfs Europees verbod op consumentenvuurwerk.
Ben je getuigen geweest van een vernieling of andere overtreding? Heb je misschien iets vastgelegd waardoor eventuele daders achterhaald kunnen worden? Maak dan een melding. Dat kan telefonisch bij de gemeente op 14 0187 of bij de politie op 0900-8844. Anoniem melden kan ook via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.