Het eiland maakt een inhaalslag met afvalscheiding

04 apr 2023, 12:52 Gemeente
whatsapp image 2021 07 01 at 085059
Sam Fish
Goeree-Overflakkee heeft het afgelopen jaar een enorme inhaalslag gemaakt op het gebied van afvalscheiding.
Per inwoner werd vorig jaar ‘slechts’ 127 kilogram fijn en grof restafval ingezameld. In ijkjaar 2018 was er nog sprake van 272 kilogram per inwoner. Dat staat te lezen in een recent naar de raad gestuurde brief over de evaluatie van het Grondstoffenbeleidsplan. In de raadsbrief wordt ook gekeken naar de toekomst. Nu is stap 1 gezet op het gebied van het scheiden van afval: wat wordt stap 2? De gemeenteraad van Goeree-Overflakkee duikt op 20 april 2023 dieper in de materie bij een presentatieavond. Hierna volgt een voorstel richting de raad over het vervolg, waarna de raad een besluit neemt.
Er zijn verschillende opties voor de toekomst. Doorgaan op deze manier, minicontainers voor de PMD-inzameling of toch nascheiding? Als het aan het college van B&W ligt is er een voorkeur. Zij zouden graag zien dat het PMD elke week huis aan huis wordt ingezameld. Het ophalen van restafval gaat dan naar één keer per vier weken. De verzamelcontainers voor het PMD verdwijnen dan uit het straatbeeld.

Nieuw afvaltarief sinds 1 januari 2022

Op 1 januari 2022 ging het afvaltariefsysteem Goed Scheiden Loont in. Vanaf dat moment betalen huishoudens niet alleen een vast bedrag voor de afvalstoffenheffing. Ze betalen ook een bedrag voor het aantal keren dat ze hun restafval weggooien. RAD voert in opdracht van de gemeente de afvalinzameling in. Om te zorgen dat mensen bewuster met hun afval omgaan, is het scheiden van afval makkelijker gemaakt.
De gemeente besloot tot dit systeem omdat de gemeente veel restafval inzamelde. Het verbranden van restafval is slecht voor het milieu en het wordt ook steeds duurder. Ook is er landelijk een verplichting om de restafvalberg zo klein mogelijk te houden. Na de invoering van Goed Scheiden Loont daalden de totale inzamelkosten, ondanks de hoge inflatie vorig jaar.

Niet duurder

De afvalstoffenheffing van 2023 is hoger dan die van 2022. Dat komt door de verwachte stijging van de inzamelkosten. Die stijgen door de gestegen prijzen en de daling van vergoedingen. Maar de verwachting is dat een gemiddeld huishouden niet meer gaat betalen. Dat komt doordat er minder restafval wordt aangeboden.
Afvalstoffenheffing is de gemeentelijke heffing die elk huishouden betaalt voor het ophalen en verwerken van het huishoudelijke afval.

PMD blijkt knelpunt

Wel blijkt duidelijk dat de inzameling van PMD een knelpunt is. Inwoners ergeren zich aan de (te vroeg) opgehangen zakken in hun omgeving. En ook afval naast de PMD-verzamelcontainers is voor inwoners een doorn in het oog. Daarnaast blijkt ook dat er veel ander afval in de verzamelcontainers wordt gegooid dan PMD. Recent is als proef een aantal ondergrondse PMD-containers geplaatst op inzamelpunten met veel bijplaatsingen. Deze zijn groter en alleen te openen met een afvalpas, waardoor ze alleen voor inwoners te gebruiken zijn.