Op woensdag 7 juni is in tuincentrum Graka in
Sommelsdijk het Groene Klimaatplein geopend. Het plein is twee jaar te bezoeken.
Op het klimaatplein vind je verschillende inspiratietuintjes. Deze laten zien welke planten passen bij een waterrijke tuin, bijen- of vlinderrijke tuin of onderhoudsarme tuin. Ook is er informatie over de aanleg van een groen dak en het verwerken van water in de tuin. Zo kun je dus zorgen dat er geen wateroverlast ontstaat bij een fikse regenbui.
Meer dan de helft van de inwoners weet dat het vergroenen van de tuin positief bijdraagt aan de klimaatverandering. Dat blijkt uit onderzoek van Tuinbranche Nederland. Alleen minder dan de helft doet dat, omdat ze niet weten hoe. Het Groene Klimaatplein helpt inwoners op weg. Bij vragen en voor tips kun je terecht bij één van de speciaal opgeleide medewerkers.
Klaar voor de toekomst
Het Groene Klimaatplein is een initiatief van Tuinbranche Nederland. Tuincentrum Graka wilde graag zo'n plein en samen met het waterschap en de gemeente zijn ze hiermee aan de slag gegaan. “We leven in een tijd waarin het klimaat merkbaar verandert,” weet ook wethouder Jaap Willem Eijkenduijn. “We hebben allemaal te maken met hevige regen en lange perioden van droogte. Groene tuinen passen bij ons mooie eiland en zorgen ervoor dat we beter om kunnen gaan met het veranderende klimaat. Als gemeente proberen we zelf de openbare ruimte zoveel mogelijk aan te passen. Maar ook tuinen vergroenen maakt een groot verschil. Een plein zoals dit draagt hier zeker aan bij. Ik ben daarom ook heel trots op dit soort mooie initiatieven.”
Subsidie
De gemeente heeft ook dit jaar een subsidieregeling voor het vergroenen van tuinen. Bijvoorbeeld om tegels te vervangen door gras, planten en/of bomen. De subsidie is ook aan te vragen voor andere maatregelen zoals een groen dak en een regenton. Ook het waterschap heeft op dit moment subsidie voor dit soort maatregelen.
NK Tegelwippen en tegeltaxi
Tot en met 31 oktober 2023 steekt Goeree-Overflakkee de handen uit de mouwen. Net zoals vorig jaar gaan we tijdens het NK Tegelwippen vriendschappelijk de strijd aan met buurgemeente Hoeksche Waard. Het doel is om zoveel mogelijk tegels vervangen door groen.
Heb je zelf tegels gewipt in de tuin? Registreer deze dan op
www.nk-tegelwippen.nl. Het hele tegelwipseizoen kunnen inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties vervolgens gebruikmaken van de tegeltaxi. Lees hierover meer op
www.klimaatkrachtiggo.nl .
Klimaatkrachtig Goeree-Overflakkee
De gemeente Goeree-Overflakkee werkt mee aan het Groene Klimaatplein vanuit het programma Klimaatkrachtig Goeree-Overflakkee. In samenwerking met betrokken organisaties werkt de gemeente aan een klimaatkrachtig eiland. Hoe gaan we om met de verandering van ons klimaat? Waar halen we onze energie vandaan? Hoe gaan we onze huizen verwarmen? En hoe werken we aan een circulair Goeree-Overflakkee? Op deze vragen zoeken zij samen met inwoners en ondernemers op het eiland antwoorden.