Feiten en verhalen over de Watersnoodramp

02 feb 2016, 12:57 Gemeente
afbeelding bijeenkomst 13 januari
Sam Fish
In een nieuw thema op de website Geschiedenis van Zuid-Holland wordt aandacht besteed aan de Watersnoodramp en de impact ervan op het eiland Goeree-Overflakkee.
De Watersnoodramp van 1953 kostte het leven aan honderden inwoners van het Zuid-Hollandse eiland. Met name de dorpen Oude-Tonge (305 slachtoffers), Nieuwe-Tonge (86 slachtoffers) en Stellendam (62 slachtoffers) werden zeer zwaar getroffen. Goeree-Overflakkee stond voor bijna 80 procent onder water en een groot deel van de inwoners moest worden geëvacueerd. De materiële schade was immens, met 150 gaten in de buitendijken en honderden zwaardbeschadigde of volledig verwoeste woningen.
Drie verhaallijnen: De Ramp, wederopbouw en de Deltawerken
Het thema ‘Watersnoodramp op Goeree-Overflakkee’ wordt behandeld aan de hand van drie verhaallijnen. De Watersnood op Goeree-Overflakkee geeft een chronologische impressie van de gebeurtenissen in de Rampnacht en de dag erna. De Wederopbouw bespreekt het herstel van dijken, boerderijen en woningen, maar ook de materiële hulp uit binnen- en buitenland. Die was zo overweldigend dat deze ook wel 'de tweede vloed' genoemd werd. Houten ‘geschenkwoningen’ arriveerden uit onder meer Zweden, Oostenrijk en Finland. Sommige daarvan doen nog steeds dienst. De Deltawerken biedt vervolgens inzicht in de totstandkoming van de Deltawerken, die Goeree-Overflakkee tot op de dag van vandaag beschermen tegen het water.
Een tijdlijn laat de gebeurtenissen in chronologische volgorde zien.
Op de website is ook het eerder gepubliceerde Sporen van de watersnoodramp te bekijken. Dat biedt een cultuurhistorische analyse van fysieke sporen op het eiland die tot op de dag van vandaag herinneren aan de ramp. Denk aan informatiepanelen, ingemetselde ‘waterhoogtetegels’, begraafplaatsen en geschenkwoningen, maar ook aan straatnamen. Op het eiland refereren namelijk verschillende straatnamen aan geboden hulp van andere steden. Zo verwijzen de Doetinchemsestraat in Middelharnis en de Haarlemmerstraat in Oude-Tonge naar ‘adopties’ van deze steden.
Samenwerkingspartners
Het project ‘Drie verhaallijnen’ is een samenwerking van ingenieursbureau Tauw bv, de gemeente Goeree-Overflakkee en Erfgoedhuis Zuid-Holland Het project komt voort uit de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee en voor de uitvoering is een subsidie ontvangen van de provincie Zuid-Holland. Het thema Watersnoodramp staat de komende jaren bovenaan de agenda. Het project ‘Drie verhaallijnen’ is een startpunt om de geschiedenis van de Watersnoodramp en de gevolgen ervan op respectvolle wijze onder de aandacht te brengen.
Erfgoedlijnen Zuid-Holland
Goeree-Overflakkee is één van de zeven erfgoedlijnen van de provincie Zuid-Holland. Bunkers, molens, landgoederen en trekvaarten zijn zichtbare restanten van onze geschiedenis. Zij creëren een omgeving met een eigen identiteit, waarin het prettig wonen, werken en recreëren is. De provincie Zuid-Holland maakt het - samen met anderen - mogelijk om het erfgoed in Zuid-Holland te bezoeken, ervan te genieten en te leren over onze geschiedenis. Zo blijft ons erfgoed voor de toekomst behouden. Meet weten over dit rijke erfgoed? Bezoek www.geschiedenisvanzuidholland.nl .