Emotionele herdenkingsdienst Oude-Tonge

Foto: Sam Fish

Op maandag 1 februari is het precies 63 jaar geleden dat 490 mensen op Flakkee het leven lieten door de Watersnoodramp.

De storm van vandaag is niets vergeleken met die van 1953, maar het zorgt er wel voor dat aanwezigen wat dichter op elkaar gaan staan. Onder de aanwezigen zijn een aantal overlevenden en familieleden, generaties naast elkaar. Ze zoeken steun bij elkaar en houden elkaar ook meteen een beetje warm.

Vierhonderd-negentig slachtoffers op Goeree-Overflakkee en driehonderdenvijf uit Oude-Tonge alleen. Daarmee is Oude-Tonge het zwaarst getroffen dorp in het gehele rampgebied. “Ze zaten als ratten in de val op de bovenverdieping van hun woningen”, vertelt Wim Harteveld in zijn toespraak.

LEES OOK: De tijden en locaties van alle herdenkingsdiensten op een rijtje

“Het is mooi dat jullie allemaal hierheen gekomen zijn om deze verschrikkelijke ramp te herdenken. Complete gezinnen zijn die nacht omgekomen”, gaat hij verder. “We mogen dit niet vergeten en we moeten blijven waken”, drukt hij iedereen op het hart.

Ook burgemeester Ada Grootenboer was aanwezig bij de herdenkingsdienst in Oude-Tonge. “Bijna iedereen in Oude-Tonge kende wel iemand die is omgekomen bij de ramp. Misschien van dichtbij of veraf, maar het is en blijft een verlies. En dat maakt het ook zo belangrijk dat deze mensen nooit vergeten zullen worden”, zegt ze. Ze sluit haar toespraak af met het gedicht Het water, de storm en de stilte van Angeline van Asten.

Nadat de burgemeester een krans bij het monument legt is er een minuut stilte die wordt afgesloten met de Taptoe. Aanwezige basisschoolkinderen leggen witte rozen op de graven waarna er door iedereen langs de graven wordt gewandeld als eerbetoon.

Herdenkingsdienst Watersnoodramp Oude-Tonge -4

Reacties