Aan het einde van elke maand komt afvalverwerkingsbedrijf RAD met het Afvalnieuws. En dit is het Afvalnieuws van november 2022.
Door Sam Fish
Het scheiden van afval is een belangrijk onderwerp binnen de RAD. Maar het grootste probleem wordt nog altijd gevormd door het PMD. Nog heel vaak worden er dingen bij het PMD-afval gegooid, dat er eigenlijk niet tussen hoort. En dus legt de RAD het nog even uit.
Wel of geen PMD?
In het Afvalnieuws vergelijkt de RAD altijd twee producten die vaak bij het PMD wordt gegooid. De één mag wel in de daarvoor bestemde zak, de ander niet. Deze maand hebben we twee producten die allebei
niet
bij het PMD mogen. Als eerste gaat het om kunststof gebruiksvoorwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een tuinstoel of kinderspeelgoed. Deze zijn gemaakt van harde kunststoffen en mogen niet bij het PMD worden aangeboden. PMD is alleen voor verpakkingsmateriaal en niet voor gebruiksvoorwerpen. Harde kunststoffen kun je inleveren bij de milieustraat.
Het tweede product zijn cups en pads voor koffie. Deze zijn dan deels gemaakt van plastic, ze mogen toch
niet
bij het PMD. Deze zorgen namelijk voor vervuiling van het verwerkingsproces. Deze mogen daarom bij het restafval.
Verzamelen en dan?
Plastic verpakkingen kun je apart inleveren, samen met blikjes en drinkpakken. De RAD haalt het vlakbij je huis op als je het verzamelt in een PMD-zak. Van het plastic dat ze inzamelen kunnen allerlei nieuwe dingen worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan shampooflessen, broodtrommels en emmers. Plastic dat je in de grijze vuilnisbak gooit, eindigt meestal in de verbrandingsoven van de afvalenergiecentrale.
Het plastic wordt eerst verder gescheiden in verschillende plasticsoorten. Het plastic wordt daarna versnipperd, gewassen en vermalen tot korrels. Van die korrels - ook wel granulaat genoemd - worden weer nieuwe producten gemaakt. Echter kan niet al het ingezamelde plastic goed gerecycled worden. Dat kan liggen aan het materiaal, omdat het van samengestelde materialen gemaakt is of omdat het van zwart plastic is, zoals plantenpotjes.
Hier twee tips:
- Yoghurt- en slagroombekers mogen bij het plastic afval. Haal het aluminium dekseltje eraf en doe dit er los bij.
- Een plastic verpakking die je gescheiden inlevert moet leeg zijn. Schoon hoeft niet, dus afwassen of omspoelen is niet nodig. Dit gebeurt in de recyclingfabriek.
Doppen
Plastic doppen van flesjes kunnen gewoon mee met het PMD afval of terug naar de supermarkt. Maar wist je dat diverse goede doelen deze ook aannemen? Zij krijgen daar namelijk geld voor. Dit geldt overigens ook voor blikjes en kroonkurken.
Gooi je doppen wel weg bij het PMD? Zorg dan dat ze goed vastgeschroefd zitten op de originele verpakking. Een losse dop valt tijdens de sortering namelijk door een zeef. Ze worden dan alsnog verbrand.
Schroefdoppen van wijnflessen en kroonkurken mogen bij het restafval. Deze worden na de afvalverbranding met een magneet uit het afval gehaald voor recycling. Een grotere losse deksel van metaal mag bij het PMD. Deksels, doppen, etiketten en kurken mogen ook op glazen potten en flessen blijven zitten en mogen mee de glasbak in.
PMD zakken en de kroonringen
Op veel locaties in de gemeente vind je Kroonringen. Als je ze op de juiste manier gebruikt, dragen ze bij aan een schoner en opgeruimder straatbeeld. Wanneer PMD-zakken te pas en te onpas aan de Kroonringen worden opgehangen, kan het juist voor vervuiling in de buurt zorgen. Hang de PMD-zakken daarom niet eerder aan de Kroonring dan 20.00 uur op de avond voor de ophaaldag. Maar zorg ervoor dat ze er niet later hangen dan 8.00 uur op de ophaaldag zelf.
Heb je een extra PMD-zak waar je vanaf wilt? Dan kan je de zak in een PMD-verzamelcontainer gooien. Zet geen zakken naast de container. Dit verstoort het straatbeeld en kan vervuiling van de omgeving veroorzaken. De PMD-zakken mag je trouwens niet voor andere doeleinden dan PMD gebruiken. Als onze medewerkers een PMD-zak in je restafval(container) aantreffen, legen we de container niet. En zit er een rode kaart aan een PMD-zak? Dan zit er iets in dat er niet in hoort.