Saskia Maaskant komt met enorm persoonlijk boek

Foto: Sam Fish

Saskia Maaskant kennen we vooral als kinderboekenschrijfster. Maar ze komt nu met een wel heel persoonlijk verhaal. Afgelopen week kwam haar nieuwste boek ‘Bijna iedereen heeft kanker’ uit.

Door Sam Fish

Het is haar meest persoonlijke boek ooit en dat komt door haar eigen diagnose. Die kwam in juli 2021. “Ik bleek hodgkin te hebben, lymfeklierkanker,” vertelt ze. “Het klink heel raar, maar ik was blij met de diagnose. Het was een enorme opluchting dat ik echt niet gek was. Ik was al verschrikkelijk lang ontzettend ziek, al ruim anderhalf jaar. Ik werd van het kastje naar de muur gestuurd. De huisarts bleef volhouden dat het een depressie was en dat ik aan de antidepressiva moest. Voor de jeuk moest ik maar vaseline smeren en voor de galbulten en netelroos moest ik maar hooikoortstabletten slikken. Maar mijn onderbuikgevoel bleef me vertellen ik dat echt ziek was. Als je dan hoort dat het hodgkin is, dan is dat natuurlijk even slikken. Maar tegelijkertijd is het een opluchting. Ik ben echt niet gek. En wat ook fijn is, is dat je meteen een behandelplan krijgt.”

Die behandeling startte voor Saskia meteen al vijf werkdagen later. Chemo, bestraling, het hele pakket. In november 2021 had ze haar laatste behandeling en op 10 februari vierde ze haar cancerversary. Op die dag had ze haar laatste scan, de nul-meting voor het geval ze opnieuw klachten krijgt. “Dat is de dag die ik voor mezelf elk jaar weer ga vieren. Mijn ziekte is niet weg, ik ben nog steeds patiënt. Maar zo’n nul-meting is een grote stap.”

Verhalen

Tijdens haar behandelingen heeft ze veel verhalen gedeeld op Facebook en LinkedIn. “Dat was voor mij echt therapie en ik denk dat dat drie functies had. Ten eerste kon ik de boel kwijt,” legt ze uit. “Ten tweede was het voor mij therapie dat het voor anderen therapie was. En ten derde kreeg ik zo gigantisch veel positieve vibes terug in de reacties, ik ben echt overspoeld met liefde. Van bekenden, maar ook van mensen die ik niet ken. Daar krijg je een enorme boost van en dat op zichzelf is ook weer therapie. Plus, voor mij is schrijven als ademen. Het kunnen blijven schrijven en het kunnen blijven trainen van mijn hersenen, zorgde dat ik ook mentaal gezond bleef.”

Die verhalen schreef ze dus tijdens de behandeling. “Dat wilde ik per se. Ik denk niet dat je een eerlijk verhaal krijgt als je pas achteraf die ervaringen gaat opschrijven. Ik zeg ook wel, kom op mijn schouder kijken ga mee naar de huiskamer. Ontmoet al die gezellige mensen. Kletskous, kankermutsje, alvleesklierkankerman en Peaky Blinders-petje. Ga gezellig mee naar het bestralingscentrum waar we samen worden gegrild door dokter Spock en Captain Kirk.”

Een boek?

Al die verhalen werden online al verslonden. Er kwamen vragen of ze alsjeblieft meer wilde plaatsen, zelfs vragen of ze er niet een boek van kon maken. “Dat wilde ik zelf natuurlijk ook heel graag. Tuurlijk, er zijn al veel boeken over kanker, dus wat heb ik toe te voegen? Ik heb een boek geschreven dat wel leesbaar is. Niet medisch en klinisch, niet over-geromantiseerd. Het is een boek waarbij je kunt lachen en wat niet alleen kommer en kwel is. Er staan extra’s in met een K, recepten, positieve quotes. Het voelt af en toe als een magazine. Je kunt het lekker meenemen naar de plee of nog even een verhaaltje lezen tijdens het koken.”

Door de verhalen begonnen mensen het ineens te snappen. Ze begrepen ineens waar hun broer, ouder, buurman of kennis doorheen ging tijdens die k-periode. “Doordat ik rauw en direct vanuit mijn eigen hoofd bleef schrijven, gingen mensen ook begrijpen waarom een kankerpatiënt bijvoorbeeld op een bepaalde manier reageert of iets doet. Dat heb ik gebruikt toen ik het idee voorlegde aan mijn uitgeverij. Het is een kijkje in de keuken en het kan mensen echt helpen om iemand met kanker aan te spreken. Want veel mensen vinden dat maar eng. Als mijn boek daarbij kan helpen, dan ben ik blij.”

Bijna iedereen heeft kanker

En nu is dat hele plaatje compleet. Afgelopen week was in het Diekhuus de presentatie van Saskia’s nieuwe en meest persoonlijke boek ooit; Bijna iedereen heeft kanker. “Het zat helemaal vol, 75 mensen, hoe tof is dat?! Mensen zijn inmiddels van mij gewend dat ik geen gewone lezing geef. Dus het was een bijzonder ontvangst met een bijzondere opening,” vertelt ze. “Ik heb de mensen meegenomen op mijn schouder, ik heb verteld en ik heb stilgestaan bij de mensen aan wie dit boek is opgedragen. Dat zijn vier hele mooie mensen die het afgelopen jaar zijn overleden aan die rotziekte. Maar het was geen grafrede. Ik heb ook wat stukjes voorgelezen waarbij ik mijn schaamte voorbij ging. Ik wil gewoon de taboesfeer rondom de K doorbreken.”

En dat is gelukt. Haar boek ‘Bijna iedereen heeft kanker’ is vanaf nu overal verkrijgbaar. Zo kan elke boekhandel het boek bestellen. Bij de Primera in Middelharnis en bij boekhandel Dekker & Van Esbroek ligt het boek op voorraad in de winkel!

Cookieinstellingen