Dit is het RAD Afvalnieuws van augustus 2023

29 aug 2023, 18:23 Gemeente
rad afval scheiden
Aan het einde van elke maand komt afvalverwerkingsbedrijf RAD met het Afvalnieuws. En dit is het Afvalnieuws van augustus 2023.
Door Sam Fish
Het scheiden van afval is een belangrijk onderwerp binnen de RAD. Maar het grootste probleem wordt nog altijd gevormd door het PMD. Nog heel vaak worden er dingen bij het PMD-afval gegooid, dat er eigenlijk niet tussen hoort. En dus legt de RAD het nog even uit.

Wel of geen PMD?

In het Afvalnieuws vergelijkt de RAD altijd twee producten die vaak bij het PMD wordt gegooid. De één mag wel in de daarvoor bestemde zak, de ander niet. Als eerste gaat het om opblaasbare strandspullen. Denk bijvoorbeeld aan een strandbal, band of luchtbed. Dit mag
niet
bij het PMD-afval worden weggegooid. Dit is geen verpakkingsmateriaal en kan dus niet gerecycled worden met andere plastic producten. Je kunt het in de restcontainer gooien of naar de milieustraat brengen.
Het tweede product is bijvoorbeeld een lege fles wasmiddel. Dit mag
wel
bij het PMD. Dit geldt ook voor afwasmiddel, shampoo- en conditionerflessen en de flessen van douchegel en handzeep. Deze verpakkingen zijn heel goed herbruikbaar en kunnen dus mee met andere plastic verpakkingen in de PMD zak.
Afval mag alleen bij het PMD als het een verpakking is van plastic of metaal of als het een drinkpak is. De verpakking moet uit het huishouden komen en leeg zijn. Je hoeft het niet schoon te maken, een restant is niet erg. Maar zorg in ieder geval dat de verpakking leeg is.

Klein chemisch en gevaarlijk afval

Klein chemisch afval (kca) is een verzamelnaam voor allerlei soorten gevaarlijk afval. Dit gaat van spaarlampen en batterijen tot gootsteenontstopper en verf. Het is belangrijk dat je klein chemisch afval altijd op de juiste manier aanlevert. Een groot deel van de (schadelijke) stoffen in kca kan worden hergebruikt. Daarvoor is het belangrijk dat het gescheiden inlevert. Het kan dan namelijk op de juiste manier worden verwerkt.
Stoffen die niet geschikt zijn voor recycling worden onder speciale omstandigheden verbrand of gestort. Zo kunnen ze geen schade toebrengen aan het milieu. Als kca bij het restafval belandt, kan dat verschillende problemen opleveren. Sommige stoffen kunnen gevaarlijk zijn voor vuilnisophalers. Andere stoffen vervuilen de lucht, de bodem of het grondwater als ze met het restafval worden verbrand of gestort.
Klein chemisch afval kun je inleveren bij de milieustraat in Goedereede en Middelharnis. Batterijen, spaarlampen en tl-buizen kun je inleveren bij supermarkten, bouwmarkten en andere winkels met een inzamelbak. En medicijnen en injectienaalden zijn in te leveren bij de apotheek waar je ze ook hebt gehaald.

Gescheiden afvalinzameling

Het uitgangspunt bij gescheiden inzameling is dat er waardevolle materialen in afval zitten die hergebruikt kunnen worden. Zo kunnen papier, glas, plastic en batterijen bijvoorbeeld voor een groot deel hergebruikt worden. Hierdoor zijn er minder nieuwe grondstoffen, energie en geld nodig om nieuwe materialen te maken. Dat is goed voor het milieu en je portemonnee én zo werken we samen toe naar een circulair Nederland.
Jouw afval bevat veel waardevolle materialen die opnieuw te gebruiken zijn. Soms kun je iets helemaal hergebruiken, zoals kleding of meubels. Andere soorten afval worden uit elkaar gehaald zodat de materialen apart hergebruikt kunnen worden.
Het afval dat niet gerecycled kan worden, gaat grotendeels naar een verbrandingsoven. Dat levert energie op voor stroom. De restjes die overblijven, kunnen voor een deel gebruikt worden voor de aanleg van wegen. Ongeveer 0,5 procent van het huishoudelijk afval wordt gestort en dat gebeurt op een verantwoorde manier.

Zuiver afval

Om je gescheiden afval opnieuw te kunnen gebruiken, mag het niet teveel vervuild zijn. Het lukt bijvoorbeeld niet om papier te recyclen als er veel plastic tussen zit, of als het papier vet is (daarom mogen pizzadozen niet bij het oud papier). Het recyclebedrijf moet dan eerst de vervuiling uit het gescheiden ingezamelde afval halen, voordat ze het kunnen verwerken. Dat kost tijd en geld.
Als gescheiden afval te vervuild is, belandt het alsnog in de verbrandingsoven. Daarom is het belangrijk dat je je afval zorgvuldig scheidt. Op de website van de RAD lees je voor elke afvalsoort wat er wel en niet bij mag, van gft tot de glasbak.

World Cleanup Day

Op zaterdag 16 september is het tijd voor de World Cleanup Day. Op deze dag ruimen we samen zwerfafval op. Je kunt meedoen door je aan te melden voor een opruimactie. Je kunt er natuurlijk ook zelf een organiseren. Op de website van de organisatie
lees je hoe je mee kunt doen. Heb je afvalgrijpers nodig? Neem dan contact op met de RAD.