Zonneproject de Nollestee in ontwikkeling

Foto: Pixabay; Andreas160578

Op het waterbassin van zorgkwekerij de Nollestee in Melissant komt een zonne-installatie met 156 panelen. Inwoners van Melissant, Ouddorp, Stellendam en Dirksland kunnen mede-eigenaar worden van deze panelen.

Coöperatie Deltawind werkt in dit project samen met Zorgkwekerij de Nollestee om dit collectieve zonneproject tot een succes te maken. Bewoners die zelf geen geschikt of eigen dak hebben kunnen zo ‘op afstand’ toch hun eigen zonnestroom opwekken en daarmee op een duurzame manier hun energierekening verlagen.

Zelf opwekken, op een ander dak
Voor mensen die overwegen om zelf energie op te wekken met zonnepanelen maar dit niet op hun eigen dak willen of kunnen bieden collectieve zonneprojecten een uitkomst. Bij Zorgkwekerij de Nollestee komen de panelen niet op een dak, maar zal er een drijvende installatie op het waterbassin worden gelegd. Een bijkomend voordeel hierbij is het terugdringen van algen in het water waardoor er een stuk minder gif nodig zal zijn.

Directe verlaging van de energienota
Door deel te nemen in dit project draag je bij aan een duurzame toekomst en daarnaast is het financieel ook interessant om op deze manier in zonnepanelen te investeren. Dit komt doordat je over de stroom die je zelf opwekt geen energiebelasting hoeft te betalen. Coöperatie collectieve zonneprojecten GO (een dochtercoöperatie van Deltawind) zorgt ervoor dat de energieafrekening direct wordt verlaagd, en regelt onder meer ook de installatie, het onderhoud, en inzicht in de opgewekte stroom. De verlaging van de energierekening komt neer op circa 35 euro per paneel per jaar, een rendement van circa 4,0 %. De certificaatprijs voor één paneel is 335 euro, dat is inclusief alle gemeenschappelijke kosten zoals installatie, omvormer en aansluiting. Meedoen kan al vanaf één paneel.

Postcoderoos
Dit zonneproject maakt gebruik van de Postcoderoosregeling van de overheid: deelnemers aan lokale collectieve zonnedaken hoeven – net als bij zonnepanelen op eigen dak – geen energiebelasting te betalen over de stroom die ze opwekken voor hun eigen elektriciteitsverbruik. Een van de voorwaarden die de overheid hieraan stelt is dat zij en het dak zich in dezelfde “postcoderoos” bevinden. Het zonneproject bij Zorgkwekerij de Nollestee is open voor inwoners uit Melissant, Ouddorp, Stellendam en Dirksland. De overheid garandeert de belastingkorting voor een periode van 15 jaar.

LEES OOK: Fanfareorkest De Hoop geeft spectaculair optreden in Dorpstienden

Informatieavond
Om antwoord te geven op alle vragen over dit project wordt er op woensdag 13 juni een informatieavond gehouden. Belangstellenden zijn van harte welkom bij Zorgkwekerij de Nollestee aan de Nolleweg 1b in Melissant. De zaal opent om 19.00 uur, de avond zelf begint ongeveer een half uur later.

Op de hoogte blijven van dit project of andere zonnedaken op het eiland? Mail dan uw adresgegevens naar [email protected]. Meer informatie over de postcoderoosregeling: www.hieropgewekt.nl

Reacties