Nieuwe-Tonge is ‘durpje’ rijker

Foto: Sam Fish

Een prachtige dag in Nieuwe-Tonge waar op woensdag 6 juni het nieuwe buurtje ‘Tuundurp’ is geopend. Ruim drie jaar is er gebouwd, maar het is nu dan eindelijk af en alle bewoners hebben hun plekje gevonden.

Door Sam Fish

In 2012 kwam bij een buurtbijeenkomst in Nieuwe-Tonge de vraag van de bewoners zelf wanneer er eens iets aan de oude huizen zou gebeuren. De leefbaarheid was weg en het zag er niet meer uit. Na drie jaar overleggen en plannen werd er dan eindelijk tot actie overgegaan. En weer drie jaar later, 2018, zijn in januari dan ook de laatste mensen hun huis ingegaan.

“We zijn van 58 oude huizen overgegaan naar 37 gloednieuwe senioren-, starters- en gezinswoningen gegaan. Het ziet er prachtig uit en iedereen die hier langskomt kan de ogen er bijna niet vanaf houden,” zegt Simon van Nieuwaal, directeur-bestuurder van Woongoed GO. “We zijn trots op onze huurders; ze betalen op tijd, ze klagen niet en ze werken goed mee. Het was een enorm fijne samenwerking.”

Ceremonie
Wethouder Daan Markwat is aanwezig namens de gemeente om de ceremonie vorm te geven. “Dit is een bijzondere gebeurtenis voor mij. Ik heb hier, samen met de echtgenote van wijlen wethouder Koningswoud de eerste paal geslagen. Dat was mijn eerste officiële handeling na mijn aanstelling van het eerste termijn. Nu vandaag mag ik hier zijn voor de ceremoniële handeling om de bewoners officieel te verwelkomen in hun nieuwe woning. En dit is dus ook weer mijn eerste officiële handeling sinds mijn aanstelling voor het tweede termijn,” legt Markwat uit. “Ik mag straks samen met de heer Van Moort de openingshandeling uitvoeren, wat een geweldige eer is, hij heeft namelijk een hoop betekend voor alle betrokkenen en de nieuwe buurt. Ik heb dan ook bijzondere waardering voor de bewonersparticipatie binnen dit project. Het is mooi om te zien hoeveel inspraak de bewoners hadden en hoe ze daarmee om zijn gegaan. Het is een voorbeeld voor de nog vele te komen projecten.”

LEES OOK: Super week voor Kika!

De ceremoniële handeling vindt plaats op het vers aangelegde grasveldje midden in het nieuwe ‘dorpje’, want dat is het bijna wel. De huizen zijn volledig op elkaar afgestemd en ook de bestrating en aankleding is vernieuwd, waardoor het een echte buurt of mini-dorpje is geworden. De handeling bestaat uit het water geven van een mega-zonnebloem die vervolgens tot grote hoogte bloeit en open springt. Tot groot vermaak van de aanwezige gasten gaat het echter niet helemaal vlekkeloos en vraagt de bloem om zoveel energie dat het stroom uitvalt. Het is echter al snel opgelost waardoor de bloem alsnog onder luid applaus en de nodige confetti zijn hoogtepunt bereikt.

Nieuwbouw
De nieuwe huizen zijn volledig opnieuw opgebouwd. In een kort filmpje die tijdens de ceremonie wordt getoond is dan ook te zien hoe de huizen als bouwpakketjes in elkaar worden gezet. Drie jaar bouwen is dan ook samengevoegd in een filmpje van zo’n twee minuten en de bewoners zijn zichtbaar onder de indruk.

Daarnaast zijn de woningen ook energieneutraal gebouwd, wat een steentje bijdraagt aan de toekomst. In 2050 is het namelijk verplicht voor alle woningbouwverenigingen om de huizen in hun bezit volledig CO2-vrij te hebben.

Reacties